http://pdp.rs.ba/ivani-vuchi-stabilnost-bih-vazhna-za-r/

Иванић, Вучић за боље односе Србије и БиХ

Србија ‎жели најбоље односе са БиХ, јер је то у интересу српског народа у РС и БиХ, поручио је јуче српски премијер Александар Вучић у разговору са чланом Предсједништва БиХ из Републике Српске Младеном Иванићем.

Вучић и Иванић су у Београду разговарали о политичкој ситуацији и међунационалним односима у БиХ, а премијер Србије је нагласио да је важно очувати регионалну стабилност и добросусједске односе. Иванић је послије састанка рекао да је Србија изузетно значајан партнер БиХ и да ће ‎и у будућности наставити да развијају што боље односе.

– Вучић је врло јасно исказао жељу за стабилношћу, не само у региону, већ и унутар БиХ – казао је Иванић и додао да је састанак са Вучићем био један од редовних на којима је разговарано о односима између БиХ и Србије и о приликама у цијелом региону.

Говорећи о локалним изборима, Иванић је истакао да је тај процес приведен крају и да се треба окренути послу.

– Увјерен сам да ће се ситуација у вези са изборима у Сребреници, за шта је Вучић показао посебно интересовање, врло брзо смирити. Нови начелник треба да буде начелник свих грађана, а заједнички српски кандидат за начелника Младен Грујичић својим изјавама је то и показао – рекао је Иванић.

На питање како коментарише константне захтјеве лидера СДА Бакира Изетбеговића да избори у Сребреници треба да буду поновљени, Иванић је рекао да се беспотребно дижу тензије.

– Позивам све институције да допринесу стварању нормалне ситуације у Сребреници, да учине све да људи нормално раде и живе и да се заједница која је изгубила начелника осјети безбједном. Не бих то претварао у причу о националним побједама и поразима, него у чињеницу да се промијенио  начелник општине – рекао је Иванић.

Истакао  је да Срби и Бошњаци и њихови представници треба својим порукама да смире ситуацију и да Сребреницу не користе за властиту промоцију.

– Мој позив је да се вратимо нормалном животу свуда, а не само у Сребреници – рекао је Иванић, нагласивши да се у региону ствари благо смирују.

Попис

Коментаришући оћену првог човјека Евростата Питера Еверерса да је попис становништва у БиХ валидан и урађен у складу са међународним стандардима, Младен Иванић је рекао да је такав став очекиван.

– Јасно је да неће признати да су радили погрешно, јер је толико новца уложено у попис. Јасно је и да тих 200.000 људи који су били спорни и за које су и они признали да су спорни, сасвим јасно показује да је РС с правом оспоравала овај процес – рекао је Иванић и додао да РС треба да објави своје резултате пописа, који неће укључивати спорне пописнице.

Пројекти

Александар Вучић и Младен Иванић разговарали су и о пројектима између двије земље, а српски премијер је најавио неколико озбиљнијих инвестиција, међу којима и опремање граничних прелаза идуће године, чиме ће се побољшати услови за трговину.

– Био је ово врло користан и позитиван састанак. Мене очекује поново преузимање предсједавања Предсједништву БиХ и у припреми концепта шта ћемо радити тих осам мјесеци сматрао сам битним да поразговарам и са Вучићем – рекао је Иванић.

Повезане вијести:

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно