http://pdp.rs.ba/ivani-vraitmo-se-normalnom-zhivotu/

Иванић: Изетбеговић има право да се љути

Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ из реда српског народа казао је да „онај ко губи има право да се љути и да покуша да оствари своје циљеве“, коментаришући изјаву Бакира Изетбеговића, лидера СДА да треба поништити изборе у Сребреници.

Он је истакао да свако ко је изабран у Сребреници треба да буде начелник свим грађанима Сребренице.

„Позивам све институције да у Сребреници буде нормална ситуација, да људи нормално раде и живе, да се она заједница која је можда изгубила начелника осјети сигурном. Добијамо изјаве од начелника и оне упућују на то да ће он радити тако. Мислим да сви требамо учинити да се односи поправе, да буду добри, јер тим људима тамо је живјети заједно и са једним и са другим начелником ко год да био. Не бих то претварао у причу о националним побједама и поразима, него у чињеницу да се промијенио градоначелник, али и једног и другог обавеза је била да брину једнако о свим становницима Сребренице. Ми из осталих институција својим порукама треба да смирујемо ситуацију, а не да то стање користимо за властито промовисање. Мој позив је да се враитмо нормалном животу свуда, а не смао у Сребреници“, рекао је Иванић.

Адекватно санкционисати изгреднике у Стоцу

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске  Младен Иванић и шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур сагласни су да је напад на јавне службенике и чланове изборне комисије у Стоцу догађај испод сваког демократског нивоа због чега актери тог догађаја морају бити адекватно санкционисани.

Иванић и Мур разговарали су данас о недавно одржаним изборима у БиХ, као и насилно прекинутом изборном процесу у Стоцу, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Саговорници су истакли да је веома важно да буде обезбијеђен несметан завршетак комплетног изборног процеса у цијелој БиХ.

Мур је информисао Иванића о намјери да ОЕБС отвори привремену теренску канцеларију у Стоцу.

Министри из Савеза за промјене у Савјету министара БиХ настављају свој редовни рад и нема никакве приче о прекомпозицији власти, нити о промјенама у Савјету министара БиХ, изјавио је данас српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

„Нема никаквих захтјева за прекомпозицијом власти на нивоу БиХ, и локални избори у сваком случају нису повезани с тим. Настављамо сасвим нормално да функционишемо као Савез за промјене у Савјету министара БиХ“, рекао је Иванић новинарима у Сарајеву након састанка са министрима у Савјету министара БиХ из реда српског народа

Он је истакао да је овај састанак дио редовне праксе и да ће сличних сусрета бити још, и то о темама које се тичу будућег рада српских министара у Савјету министара, као и о доношењу буџета институција БиХ за наредну годину.

Одговарајући на новинарска питања у вези са функционисањем Савеза за промјене, Иванић је поновио да, док је он члан Предсједништва БиХ, неће бити промјена у Савјету министара БиХ. „Нико и не тражи прекомпозицију власти, и ту причу треба ставити ад акта“, поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је истакао да први пут од новинара чује за неке наводне активности припадника МУП-а Србије у цивилу у Сребреници 11. јула прошле године, те да те ствари треба препустити безбједносним службама.

Иванић је потврдио да јесте за обједињавање локалних и општих избора, али је упозорио да ће, уколико тако буде одлучено, то за грађане бити веома компликован изборни процес јер ће бити много гласачких листића.

Повезане вијести:

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно