http://pdp.rs.ba/ivani-vlada-republike-srpske-e-na-kr/

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да у механизму координације БиХ у преговорима с Европском унијом није ништа учињено против Републике Српске те нагласио да је Влада Српске видљива у свим одлукама и да нико никоме не може наметнути став.

Иванић, који је и почасни предсједник ПДП-а, је на прес-конференцији у Бањој Луци истакао да не види зашто из Републике Српске не иду у разговоре о том питању, осим, како је казао, ако некоме није циљ стварање негативног политичког амбијента и блокада.

Увјерен је да ће Влада Српске ипак учествовати у радним тијелима механизма координације, јер је, каже, сличних ситуација било и раније, када су из Владе Српске „галамили“, а затим пристали на сарадњу.

Он наглашава да, уколико нешто није у реду у усвојеној одлуци о механизму координације, то се мора образложити, а досад, колико он зна, Влада Републике Српске није доставила ниједну примједбу.

Резимирајући готово годину дана учешћа у власти на нивоу БиХ, Иванић је навео да је било доста бурних догађаја, али и да је много тога позитивног урађено, назначивши посебно активности на отварању европског пута БиХ.

Апликација за чланство БиХ у ЕУ је поднесена без захтјева за промјену Устава БиХ, што је значајна политичка побједа, нагласио је Иванић истичући да је и то једна врста верификације постојања и уважања уставних надлежности Републике Српске.

Сада предстоје значајне обавезе, да се, како наводи, кроз механизам координације договора заједнички наступ према Бриселу и ђелује у корист грађана.

Иванић је нагласио да је он, те Вијеће министара БиХ спремно за сарадњу с Владом Републике Српске.

Сматра да нису добре критике власти Републике Српске према српским представницима у заједничким органима, у којима се, наводи, користе и непримјерене ријечи.

Не требају нам никакве пођеле те врсте, рекао је он нагласишви да у овом периоду није било ниједног преноса надлежности с ентитета на ниво БиХ.

Требамо се окренути стварном животу, уважавајући чињеницу да постоје различити нивои власти и политичке структуре у њима, нагласио је Иванић и позвао на потребан заједнички рад у корист грађана, али и упозорио да ће ПДП и Савез за промјене одговорити на сваки „удар“, који им се упути.

Говрећи о протеклих годину дана рада Савеза за промјене у власти на нивоу БиХ, издвојио је и активности које су доприњеле извозу меса у Турску, те млијека, кромпира и других производа у ЕУ, а очекује да се ускоро одобрити и извоз јаја и меса перади.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је рекао да од својих представника у бх. институцијама очекују да што прије дође до смањења цијене лијекова у БиХ.

Указао је да се механизам координације не смије да користи за блокаде.

По информацијама које имају у ПДП, неће бити посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске о механизму кородинације коју су најављивали представници власти у Српској, тврдећи да је тај механизам усвојен тајно и измијењене одређене његове раније усаглашене одредбе.

Бореновић је поновио став да је усвојени механизам добар за Српску те да су прописана рјешења да се ниједна одлука не може донијети без сагласности представника Републике Српске.

Повезане вијести: