http://pdp.rs.ba/ivani-u-jasenovtsu-srpske-zhrtve-zaslu/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, који је јутрос присуствовао литургији у манастиру Светог Јована Крститеља поводом обиљежавања 75. годишњице логора у Јасеновцу, изразио је увјерење да ће овај достојанствени скуп поново указати на потребу сјећања, јер то српске жртве у Јасеновцу заслужују.

„Данашњи догађај којем је присуствовало неколико хиљада људи био је заиста импресиван. Патријарх цариградски Вартоломеј послао је поруке помирења и толеранције и било би добро да је било више политичара из Хрватске и БиХ који су те поруке требали чути“, рекао је Иванић у изјави за Фену.

Додао је да је овом догађају присуствовао и патријарх српски Иринеј те велики број владика.

Патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј и патријарх српски Иринеј служили су данас свету архијерејску литургију у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, јер 10. септембар је дан када Српска православна црква врши помен светим јасеновачким новомученицима.

Логор Јасеновац је био највећи логор смрти у Независној Држави Хрватској, цијелој окупираној Југославији те на читавом Балкану за вријеме Другог свјетског рата. Осим тога, служио је као сабирни, радни, кажњенички и заробљенички логор.

Повезане вијести:

ПДП БЛ