http://pdp.rs.ba/ivani-tema-promjene-ustava-vodi-u-suk/

„Ако сада отворимо тешку тему – питање промјене устава, вратићемо се на сукобе. Седам година та тема је доминирала политичком сценом БиХ, ништа се није десило, а ми смо изгубили вријеме, изгубили смо радна мјеста. Ја немам намјеру да понављам исту грешку, да на уставним промјенама доказујемо ко је већи Србин, Хрват или Бошњак и да се на крају ништа не деси“, рекао је за портал Klix.ba предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ПДП Младен Иванић.

Он је рекао да ће та тема неминовно доћи на дневни ред, због захтјева Европске уније да се имплементира пресуда „Сејдић и Финци“, али да, за почетак, треба кренути са неким стварима које су нам свима заједничке – економија, стварање бољег имиџа земље…

Ако сада отворимо то питање, рекао је Иванић, „сукоби су нужни, јер имате три врло јасне концепције“.

„Једна је та која долази из Сарајева, а која говори да нам треба један предсједник, један парламент и држава без ентитета. У Бањој Луци кажу да су за, ако је могуће, независну Републику Српску, или барем за очување садашњег стања. У Мостару кажу да су они за нешто што се може назвати трећим ентитетом. И како ћете постићи сагласност та три концепта? Свако отварање тих питања води сукобу. Сад кад су нам још свјежа сјећања на неуспјешне састанке политичара по разним кафанама, јасно је да би се ти сукоби само наставили продубљивати. Ја то не желим“, рекао је Иванић.

Он је такође рекао да ће успостављање механизма координације у наредном периоду бити кључно питање и оцијенио да треба да постоји једноставнији механизам, те да у случају непостојања консензуса коначну одлуку доноси предсједавајући Савјета министара БиХ заједно са два замјеника или Предсједништво БиХ.

„Кључни проблем је да не одете превише у децентрализацију, али и да постоји неко ко може квалитетно заступати интересе хрватског народа. То се покушало задовољити преко кантона, али би то било прекомпликовано. Зато смо дошли до идеје да треба да постоји једноставнији механизам, а да у случају непостојања консензуса коначну одлуку доноси предсједавајући Савјета министара заједно са два замјеника или Предсједништво БиХ“, сматра Иванић.

Он је рекао да је од именовања у овом сазиву Предсједништво БиХ урадило неколико ствари и то, како је нагласио, без икаквих сукоба.

Иванић је нагласио да није било прегласавања и да ће се трудити да тога и не буде. „Радије ћемо оставити ствари мало по страни него да се прегласавамо. О свим стварима смо до сада, мање-више, постигли сагласност“, нагласио је Иванић.

На питање колико његову позицију отежава чињеница да је опозиција на ентитетском нивоу и да се чини да ће морати бити знатно опрезнији јер га СНСД лако може дискредитовати оптужбама да је „пробосански“ оријентисан и да не штити интересе РС, Иванић је одговорио да се на то не обазире.

„То је теза која је била и прије него што сам изабран и упркос њој ја сам побиједио на изборима. Иза тих критика не стоји ниједан аргумент, и то можете чути само на режимским медијима. Ја поштујем устав, волим РС, то је ентитет који ме је изабрао, али не мислим да се чување Републике Српске остварује тиме што ћете бити у свађи са другима. Не мислим да је нормално доношење одлука на нивоу БиХ супротно интересима РС. Чак напротив, мислим да се РС најбоље чува нормалним функционирањем институција БиХ“, рекао је Иванић.

Комплетан интервју:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/mladen-ivanic-za-klix-ba-najbolji-nacin-ocuvanja-rs-a-je-podrzavanje-funkcioniranja-bih/150402024