http://pdp.rs.ba/ivani-sto-prije-trilateralni-sastanak-srb-hr-bih/

Предсједавајући Предсједништву БиХ Младен Иванић сматра да би било добро да се у релативно кратком року организује трилатерални састанак предсједника и премијера Србије, Хрватске и БиХ, посвећен, прије свега, релаксацији политичких односа.

„Такав састанак би био нужан и потребан и дао би изузетно позитивне резултате, не за сваку земљу појединачно, него за регион у целини“, навео је Иванић за Тањуг, након што је јуче од Бакира Изетбеговића преузео функцију предсједавајућег колективног шефа државе, коју ће, по начелу ротације, обављати осам мјесеци.

Иванић каже да су односи БиХ и Србије на непотребно нижем нивоу од оних на којем би требало да буду, али истиче да је кључ тог односа код бошњачких политичких лидера, који, наводи, морају направити одлучујући корак.

Каже да су односи Србије и БиХ оптерећени нападом на Александра Вучића прошле године у Сребреници и отказивањем посјете Томиславу Николићу због привођења ратног команданта Насера Орића.

„То су два догађаја која су оптеретила односе, а која су условљена пре свега лошом реакцијом бошњачке политичке елите“, навео је Иванић.

Иванић каже да он и хрватски члан Предсједништва БиХ Младен Човић имају врло коректне, чак изванредне односе са руководством Србије, али да односи Изетбеговића и руководства Србије нису добри и да ће бошњачки члан Председништва морати да направи значајан помак.

Каже и да апослутно није логично да се у Сарајеву бранила позиција да је скоро па нормално напасти премијера једне сусједне пријатељске земље и да за то нико не одговара и да није нормално отказивати посјету председника Србије због једног човека који је отпужен за ратне злочине.

Та филозофија код Бошњака се мора промијенити„, каже Иванић и додаје да је спреман да помогне.

Наводи да у задње вријеме и односи са Хрватском нису баш добри, али да му је драго што су у последње вријеме хрватски политички фактори смањили степен тензије с којом су иступали.

Наводећи да је у последњих годину дана у БиХ било доста расправе о прошлости, сукобима и питањима о којима не може бити сагласности, Иванић каже да ће настојати да окрене политички живот ка темама о којима би требало бити сагласности, а то је будућност.

„Настојаћу да се бавимо европским интеграцијама, покушајем афирмације принципа договарања и компромиса, умјесто сукоба и свађа“, каже Иванић.

Додаје да је БиХ последњих годину дана изгубила ни у чему и да је сада потребан заокрет.

„Наравно, не зависи све од мене, зависи и од других, ја ћу свој допринос дати“, каже Иванић.

Иванић каже да су тренутно највећи проблеми оперативне природе у БиХ нерјешени односи унутар Федерације, начин избора хрватског члана председништва, чињеница да толико година нису одржани избори у Мостару, разлике по питању рјешавања избора делегације Хрвата у Дому народа…

Каже да су то отворене теме које објективно утичу да власт у Федерацији не функционише на прави начин.

С друге стране, сматра да Република Српска не производи нестабилност, иако у ентитету постоје различити погледи.

Нестабилности је у Федерацији. Ми ћемо покушати дати свој допринос рјешавању тих проблема, али ће њихово решавање зависити од партнера у Федерацији“, навео је Иванић.

Повезане вијести: