http://pdp.rs.ba/ivani-srpska-vra-a-bozhe-pravde-i-grb-n/

Члан предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић вечерас је у емисији „Пресинг“ на телевизији Н1 изјавио да ће Република Српска вратити пјесму „Боже правде“ као свечану пјесму и грб Немањића.

Изетбеговић ће постати највећи губитник тако што ће Девети јануар остати празник и добиће свечану пјесму (не химну) „Боже правде“, а Српска грб Немањића. Мора се сватити да увијек постоје одговори и да не може ништа проћи мимо наше воље. Ово је провокација и против СзП-а који је увијек тражио толерантну политику. Тиме што је урадио, Изетбеговић је само дао Додику алиби и предност“, објашњава Иванић.

Он је додао и да се БиХ налази у веома озбиљној ситуацији, али не у смислу рата него заоштрене реторике и неприхватања компромиса.

„Налазимо се у ситуацији дубоке фрустрације многих политичара и неприхватање компромиса на којем БиХ може функционисати. Оваква ситуација представља испољавање онога што људи заиста мисле и ово није проузроковано изборима. Реторика осјећаја „ми смо у праву, а други нису“ ствара препуно емоција и сматрам да је стање пуно озбиљније него што већина људи мисли. Не мислим да је озбиљно у домену рата, него у домену ставова“, рекао је Иванић.

Он сматра да ако су Срби пристали на слављење Првог марта као празника у ФБиХ, не види разлог зашто се Бошњаци буне због 9. јануара, поготово с обзиром на чињеницу

„Девети јануар ће остати празник исто онако као што је први март у Федерацији БиХ. Ни за Србе тај датум није прихватљив, али пристали смо на то. Немојте даље заоштравати ситуацију, добићете озбиљније одговоре. Прекините више са изазивањем проблема, двадесет година се овај датум славио, а сад је настао неки проблем“, истиче српски члан предсједништва БиХ.

Он је закључио да ће Закон о празницима РС бити промијењен и неће се више звати Дан Републике, него ће само добити неко ново име.

Повезане вијести:

ПДП РС