http://pdp.rs.ba/ivani-srbi-u-fbih-previshe-prepushteni/

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић истакао је да су Срби у Мостару траже да буде задржана одредба да најмање четири заступника у градском вијећу Мостара треба да буду из реда српског народа.

Одговарајући на питање да ли то значи да очекује да ће у будућим преговорима око статуса града Мостара и тај баланс бити нарушен Иванић је рекао да ће покушати да пронађу демократско рјешење.

“ Мостар је изузетно значајан град. Ви знате да ми у Републици Српској и у  Босни и Херцеговини имамо гарантовану заступљеност националних мањина у појединим општинама. У том контексту, било би неприхватљиво да не буде нека минимална заступљеност у Мостару. Тим прије што је Мостар специфично дефинисан у Дејтонском споразуму. Он је издвојен од осталих градова, управо због специфичности проблема које Мостар има и зато ћемо ми покушати да нађемо неко рјешење које ће бити демокрактско, рјешење које неће даље продубљивати разлике у Босни и Херцеговини, а које ће,  истовремено, сачувати интересе српске заједнице да и она има своје представнике у Мостару и да Мостар не буде сведен искључиво и једино на односе бошњачке и хрватске стране”, казао је Иванић.

Према његовим ријечима за стабилност у Мостару значајно је адекватно присуство српске заједнице у институцијама да би нека врста минималног гарантовања била потребна.

“Наравно, могло би се сад говорити о легитимним и нелегитимним представницима Срба, али не мислим да је то у овом тренутку превише паметно. Ми ћемо покушати наћи мотив и мехнизме у овим разговорима тако да ће и представници из Републике Српске у Интерресорној групи за промјену Изборног закона повести о томе рачуна. Ја, иначе, имам намјеру да се мало више ангажујем када је у питању позиција Срба у Федерацији, јер мислим да су они превише препуштени сами себи, да немају адекватне политичке снаге и моћи, а да је за мир, стабилност и повјерење значајна и позиција Срба у Федерацији”, казао је Иванић.

Повезане вијести: