http://pdp.rs.ba/ivani-situacija-u-bih-nije-ni-blizu-normalne/

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић казао је у уводном обраћању на отварању 9. састанка на високом нивоу „The European Peace: What is the Recipe for a Strong Union for All“, који је данас у Сарајеву организовао Међународни центар „Nizami Ganjavi„, да је прошлост показала да су промјене могуће ако постоји воља и заједнички интерес те да се требамо окренути унутрашњем дијалогу и покушати доћи до рјешења унутар нас самих, за што је потребан много већи степен повјерења него што је тренутни.

Истакао је да, иако ситуација у БиХ није ни близу нормалне, поготово у економском и политичком смислу те да постоји још много изазова, чињеница је да се у БиХ 21 годину након рата живи у миру и да нема сукоба нити етнички условљених конфликта већ дуго времена. Дејтонски споразум можда није идеално рјешење, али Иванић је мишљења да нема условаа за нови Дејтон, јер за то нема сагласности у међународним институцијама, а ако услова за нови Дејтон игдје и буде било, прије ће их бити унутар БиХ, него у међународним ситуацијама.

Истакао је да је кључна ствар којом требамо да се бавимо спремност на договор и компромис, што би значајно промијенило слику о БиХ, а то би опет довело до доласка нових инвеститора и осјећај изолације би врло брзо нестао.

Да би довели до промјена,  политичари у БиХ морају бити спремни на извјесне ризике и компромисе јер без спремности на компромисе БиХ ће бити у великим проблемима у времену које долази, рекао је Младен Иванић

Такође је додао да ће приближавање Европској унији (ЕУ) умногоме помоћи БиХ, јер онда више неће бити дио изолованог простора, а идеја уласка у ЕУ битан је предуслов политичке и економске стабилности БиХ.

Повезане вијести: