http://pdp.rs.ba/ivani-shtiti-doma-i-agrar/

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић најављује одбацивање дијела који се односи на пољопривреду у најважнијем услову из Брисела – прилагођавање ССП. Бесцарински увоз пољопривредних производа могао би да буде погубан за аграр РС. Пољопривреда Српске би бележила годишње губитке од 150 милиона КМ

Очекујемо да Иванић реагује!

За Српску је неприхватљиво предложено прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ, јер би то уништило нашу пољопривреду – бележили бисмо годишње губитке од 150 милиона марака. Очекујем да Младен Иванић одбаци овај предлог!

То је јуче у Бањалуци изјавио председник РС Милорад Додик реагујући на извештај Савета министара БиХ о прилагођавању ССП који ће у понедељак бити на разматрању у Председништву БиХ:

– РС одбацује прилагођавање ССП све док се БиХ не понуде реципрочни услови које Хрватска ужива на тржишту БиХ или док се БиХ не омогући да се привреда прилагоди тим условима. Бошњаци и Хрвати су пристали на то, јер знају да тиме највише губи РС.

Након што је Иванић одбио да учествује на хитној телефонској седници Председништва БиХ, на којој је требало да буде усвојена одлука о прилагођавању ССП све док не добије мишљење Владе РС о овом питању, нова седница Председништва је заказана за понедељак.

Тим поводом хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић експресно је дошао јуче у Бањалуку на састанак са Иванићем. Човић и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић инсистирају на хитном усвајању одлуке о прилагођавању ССП, јер је то услов да би Савет ЕУ 13. јула у Словачкој разматрао кредибилитет апликације БиХ за чланство у ЕУ.

Влада РС је закључила да би захтев Брисела за прилагођавање ССП који се тиче енормног бесцаринског увоза хране из ЕУ, посебно из Хрватске, могао да буде погубан за аграр РС.

Процењује се да би БиХ потпуним отварањем тржишта изгубила око 400 милиона КМ. Губици од царина износили би 70, а од ПДВ око 10 милиона КМ годишње.

Иванић отклонио праксу прегласавања!

Након јучерашњег састанка са Иванићем, Човић је рекао да су ставови о овом важном питању – приближени.

– Председништво БиХ није блокирано. Све што нас оптерећује биће разматрано у понедељак. Очекујем да ћемо доћи до решења – казао је Човић. – Морали бисмо решити то питање до 13. јула, јер је то посебан датум који нам се неће поновити наредних годину дана.

Он је истакао да док он буде члан Председништва БиХ, неће бити прегласавања, јер се тиме ништа не би добило.

– У понедељак ако не буде договора, неће га ни бити и то је цена коју ћемо заједно сносити – казао је Човић.

Став Владе и ресорног министарства РС је да би потпуно укидање царина на увоз 253 пољопривредна производа, за које је доказана посебна осетљивост и за које је договорена царинска заштита све до уласка БиХ у ЕУ, уништило пољопривредну производњу РС, каже, за „Новости“, портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Александар Мацановић.

– То би било погубно за пољопривреду РС, јер је 70 одсто укупне домаће примарне пољопривредне производње у РС. Зато Влада не пристаје на овакав начин прилагођавања ССП и даље ће одлучно да штити домаће пољопривреднике – закључио је Мацановић.

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ: НЕ УЦЈЕНАМА!

Представници Савеза пољопривредних произвођача РС позвали су Иванића да не да сагласност на одлуку о прилагођавању ССП.

– Прихватање адаптације ССП у садашњој форми, од групе која преговара у име БиХ, без сагласности три четвртине популације ове земље, довело би до коначне пропасти домаћег аграра – саопштили су из овог савеза. У допису Иванићу апелују да не пристане на уцене. Наглашавају да су сировински сектори у пољопривреди у потпуности уништени, а адаптацијом ССП би и млекарски сектор, који је још конкурентан, био уништен.