http://pdp.rs.ba/ivani-sa-erdoganom-u-ankari/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић разговарао је у Анкари с турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом

Иванић је исказао захвалност за срдачан и пријатељски дочек и истакао да и интензитет међусобних сусрета потврђује да су билатерални односи двију земаља пријатељски, као и да постоји значајан интензитет привредне сарадње.

„Ово је за нас врло значајан период у коме, након предаје захтјева за чланство у Европској унији, слиједи тежак рад на спровођењу планираних реформи и унапређењу позиције БиХ у погледу испуњености услова за стицање статуса кандидата“, рекао је Иванић.

Такође је подсјетио да обим трговинске размјене између двију земаља биљежи огроман раст посљедњих година, а најзначајнија ставка размјене је извоз меса из БиХ у Турску, као вид помоћи послије катастрофалних поплава 2014. године. Поздравио је најављено учешће турских званичника и привредника на предстојећим привредним манифестацијама – Међународни сајам привреде у Мостару и Сарајево бизнис форум. Захвалио је и на укупној помоћи која је реализована путем турске развојне агенције ТИКА, а посебно на пројектима у Требињу чија реализација почиње ових дана, а вриједност достиже 2 милиона евра.

Размијењена су и мишљења о унутрашњо-политичкој ситуацији у БиХ и Турској.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић је нагласио да је у претходном периоду било доста позитивних догађаја у БиХ, али да је у посљедње вријеме дошло до одређеног застоја који би требало превазићи у што скорије вријеме.

Разговарало се и о питањима од регионалног значаја, а турски предсједник је изнио своје виђење ситуације у Сирији и покушаје за рјешавање проблема избјеглица из ратом захваћених земаља.

Ердоган је истакао да Турска снажно подржава пут БиХ у ЕУ и активирање МАП-а, са жељом да то помогне креирању стабилнијег политичког окружења као предусловa привредног развоја. Истакао је да су међу 10 највећих страних инвеститора у БиХ двије турске фирме, те да су нарочито позитивна искуства с пројектима у области инфраструктуре. Замолио је за разумијевање и подршку надлежних институција у БиХ у рјешавању одређених потешкоћа и препрека с којима се сусрећу неки турски инвеститори у БиХ, како би се постигао што бољи имиџ БиХ као мјеста погодног за инвестирање.

Саговорници су се сложили да је потребно наставити с активностима које воде ка унапређењу, како билатералне, тако и регионалне сарадње.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић још једном је поновио изразе најискренијег саучешћа породицама жртава недавних терористичких напада, руководству и народу Турске.

Иванић се у Анкари сусрео и с турским премијером Ахметом Давутоглуом, као и делегацијом Савјета министара БиХ која борави у званичној посјети Турској.