http://pdp.rs.ba/ivani-referendum-o-danu-republike-sr/

Почасни прдсједник ПДП-а и члан Предсједништва БиХ Младен Иванић обавио је разговар са предсједником Одбора за политички систем, правосуђе и управу у Народној скупштини РС Драганом Чавићем чија тема је био референдум о Дану Републике Српске.

Након састанка, уприличена је прес-конференција на којој се говорило и о референдуму у РС о Дану Републике Српске.

Иванић је рекао како је позвао Чавића на састанак из разлога јер су прошли доста тога заједно, не само у РС него и у БиХ и да је ово вријеме пуно сложених питања – од реторике у Хрватској до референдума у РС

„Драго ми је да је дошло до смиривања прилика у Хрватској након избора и у комуникацији са Пуповцем сазнао сам да формирање већине иде у бољем смјеру и реторика је значајно пала. Увјерен сам да ће допринијети побољшању прилика у БиХ и региону. Драго ми је што на политичку сцену долазе људи који су спремни за сарадњу, а не сукобе“, коментарисао је Иванић.

„На сједници Уставног суда БиХ која ће бити одржана сутра очекујем двије опције. Једна је смиривање прилика и да се узме у разматрање приговор Народне скупштине РС, а друга, која води ка заоштравању односа, да се одбије. Мислим да би други сценарио био изразито ризичан и надам се да ће Уставни суд донијети разумну политичку одлуку“, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

„Партије из Савеза за промјену остају при ставу да подржавају референдум и надам се да ће у разумној расправи доћи рјешење да 9. јануар буде Дан РС, да га Срби и грађани РС славе јер је ово питање елементарног националног поноса“, додао је.

Чавић је потврдио Иванићеву изјаву те казао како промјене нема у ставу Савеза за промјене у вези референдума.

„Ми смо референдум својим потписима не само подржали него директно учествовали у доношењу одлуке и не видимо разлог да одустајемо. Све док постоји одлука Народне скупштине РС, не постоји нико персонално ни у РС ни у БиХ ни вани ко би промијенио одлуку Народне скупштине и она то може само сама. За нас је референдум одлука која је донесена и у фази је реализације. Чекамо 25. септембар да обавимо посао за кога имамо парламентарну одлуку и подршку политичких странака“, истакао је Чавић те додао:

„Наредни дани треба да прођу у једном мирном амбијенту и позивамо све оне који желе добро овој земљи да не сматрају 25. септембар дан када ће то бити Дан БиХ или РС – биће и једног и другог, референдум не отвара дилему која се тиче било чијег суверенитета“.

Иванић је о евентуалном одлагању референдума рекао да је то готово немогуће.

„Када би дошло до одлуке Уставног суда којом одбацује захтјев РС или да се забрањује референдум, било би то долијевање керозина на ватру и овдје би било свега. Могуће је да Народна скупштина буде имала други поглед на то, али не видим разлог зашто би дошло до одгађања референдума“, нагласио је Иванић.

Чавић је рекао да одлуку НСРС не може да опозове нико осим оних који су донијели одлуку.

„Какав год буде исход, ми апелујемо да Уставни суд не одлучује политички него правно. За нас је референдум 25. септембра и идемо на референдум. Ко жели да мијења одлуку, нека сазове сједницу и нека нам предочи аргументацију да је у интересу грађана. Не мислимо се играти ни са грађанима нити са Републиком Српском“, рекао је Чавић.

Повезане вијести:

Најновије

НовостиИзјавеВидео

Претходно