http://pdp.rs.ba/ivani-prvi-drzavnik-u-posjeti-afganistanu-nakon-skorasnjih-sukoba/

Предсједавајући Иванић извршио је смотру јединице Оружаних снага БиХ ангажованих у операцији подршке миру „Одлучна подршка“, у Авганистану. Честитао је официрима, подофицирима и војницима Дан ОС БиХ и захвалио им за снажну улогу у очувању мира у Авганистану.

Иванић је први државник који је посјетио ову земљу након недавних сукоба који су се десили у понедјељак.

„Начин и одговорност којима дјелујете свједочи о високом нивоу професионалне припремљености. Све то показује да сте истински амбасадори своје земље“, рекао је др Иванић у обраћању припадницима ОС БиХ у Авганистану.

Предсједавајући др Иванић обавијестио је припаднике ОС БиХ да је Предсједништво БиХ усагласило документ „Преглед одбране“, који би требало да доведе до боље опремљености Оружаних снага БиХ, али и бољег стандарда њених припадника. Припаднике Оружаних снага БиХ поздравили су и замјеник министра одбране БиХ Сеад Јусић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Анто Јелеч.

Свечаности обиљежавања Дана ОС БиХ присуствовали су представници војски земаља које учествују у операцији „Одлучна подршка“ у Авганистану. На свечаности је говорио и командант војне базе у Баграму генерал-мајор Џон Томсон (САД), који је изразио захвалност припадницима ОС БиХ и истакао њихову високу професионалност и одговорност у раду.

У операцији подршке миру „Одлучна подршка“ у Авганистану присутно је 55 припадника контингента Оружаних снага БиХ. У војној бази Баграм налазе се 3 официра, 10 подофицира и 32 војника, од којих су 3 жене, те 10 припадника (8 официра и два подофицира) у бази Мазар Шариф на сјеверу Авганистана.

У оквиру посјете, предсједавајући Иванић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Анто Јелеч разговарали су претходно у Кабулу с командантом мисије „Одлучна подршка“, генералом Џоном Николсоном. Генерал Николсон информисао је др Иванића и генерал-пуковника Јелеча о јачању авганистанских оружаних снага које се боре за стабилизацију стања у својој земљи. Захвалио је БиХ за учешће у операцији подршке миру у Авганистану, нагласивши да БиХ тиме шаље позитивну поруку.

Предсједавајући Иванић и делегација БиХ разговарали су и с генерал-мајором Џоном Томсоном, командантом војне базе у Баграму у оквиру које дјелује јединица ОС БиХ, који је истакао изузетну професионалност наше јединице. Генерал-мајор Томсон рекао је да су припадници Оружаних снага БиХ, осим што су се добро уклопили, и те како помогли и војницима из других земаља, због чега им дугују велику захвалност.

 

 

Повезане вијести: