http://pdp.rs.ba/ivani-protiv-sam-formirana-agentsije/

Оснивање државне агенције за банкарство, као регулаторног тијела на нивоу БиХ, било би директан пријенос надлежности и против сам тога, изјавио је данас члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Очекује да ће се утврдити одговорност Агенције за банкарство Републике Српске за пропаст двију банака.

„Та одговорност не мора бити увијек кривична, већ и стручна и професионална, која мора постојати, јер је незамисливо да двије банке пропадну, а да директор Агенције за банкарство РС-а остане исти. То нигдје у свијету не би било могуће и ваља би постојала бар професионална одговорност“, рекао је Иванић у изјави новинарима истичући да док тога нема бит ће све снажнији захтјеви за формирање једне агенције за банкарство на нивоу БиХ.

Стога је, каже, кључна обавеза Владе РС-а да осигура да Агенција за банкарство РС-а ради одговорно свој посао, али не с истим људима који су „омогућили да двије банке пропадну“.

Он је у изјави новинарима у Бањој Луци истакао да нема информацију о увјетима које је поставио ММФ за нови кредит БиХ те сматра да, уколико РС и добије око 300 милиона КМ од новог трогодишњег станђбy аранжмана, неће бити довољно да се покрије дефицит у ентитетском буџету.

„Посљедњих дана се чак спомиње и да Србија купује обвезнице Републике Српске и да се новци траже од руског дуга, по чему је видљиво да новца нема“, додао је Иванић.

Повезане вијести: