http://pdp.rs.ba/ivani-pravosu-e-da-pokrene-istragu-u-vezi-sa-radonci-evim-svjedocenjem/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је обавеза правосудних органа да спроведу истрагу поводом свједочења предсједника СББ-а Фахрудина Радончића који је рекао да је иза убиства српског свата стајао пројекат државног руководства из тог доба.

С обзиром на то и да правосуђе у Републици Српској има право да истражује ратне злочине, мислим да би, ако у неко разумно вријеме то не ураде институције БиХ, истрагу требало да покрене правосуђе у Српској„, рекао је Иванић

Он је коментарисао свједочење Радончића у Приштини у случају Кељеменди када је навео да је иза убиства Николе Гардовића у Сарајеву у марту 1992. године, а што је био окидач за рат, стајало тадашње највише бошњачко руководство.

Говорећи о европском путу БиХ, Иванић је нагласио да статус кандидата за ЕУ не зависи од упитника већ од политичког амбијента.

„Статус кандидата нећемо добити без промјене политичког имиџа и зато остаје неколико кључних обавеза, посебно пред партијама у Федерацији БиХ. То су питања Мостара, одлуке `Сејдић-Финци` и позитивнијег амбијента. Од тога зависи европски пут, а не од упитника“, додао је Иванић.

Повезане вијести: