http://pdp.rs.ba/ivani-pisao-ambasadorima-da-se-ne-usv/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас у Бањалуци да је као српски члан Предсједништва упутио писмо амбасадорима земаља чланица Савјета безбједности Уједињених нација и затражио да се не усвоји резолуција о Сребреници.

Иванић је рекао да се на овај корак одлучио јер о резолуцији нема консензуса у Предсједништву БиХ те да зато не види ни смисао сазивања сједнице Предсједништва БиХ.

Он је на прес-конференцији рекао да је та резолуција, између осталог, послужила да се прилике у БиХ потпуно промијене, као и да је отишло у други план све позитивно што је било урађено прије предлагања ове резолуције и још неких догађаја, који су БиХ вратили уназад.

„Друштво је потпуно подијељено“, рекао је Иванић, наводећи да је евидентно да постоје негативне посљедице цијеле ове приче.

Он је додао да не разумије шта су хтјели предсједници Србије и РС-а Томислав Николић и Милорад Додик, „држећи му недавно лекције у Београду“, јер се он већ раније одредио према резолуцији о Сребреници.

„Не разумијем, посебно Додика, јер је био договор да ово писмо заједно потпишемо“, рекао је Иванић, истичући да не зна „зашто је Додику требао тај београдски догађај, на којем је с Николићем позвао Иванића да затражи сазивање сједнице Предсједништва БиХ о резолуцији о Сребреници“.

„Очекивао сам и да Николића његови савјетници боље савјетују, јер је јасно да је Бакир Изетбеговић за резолуцију о Сребреници, а Драган Човић је неутралан“, додао је Иванић.

„Позивам Николића да своју строгоћу тренира у Србији, те да се боље припреми и не дијели српски народ западно од Дрине“, рекао је Иванић.

Потврдио је да неће ићи на састанак који је Додик најавио са представницима РС у Представничком и Дому народа БиХ, јер, како је рекао, Додик једно договори ујутро, а друго ради послијеподне.

Када је у питању тврдња предсједника РС да ће тражити референдум о Тужилаштву и Суду БиХ, Иванић је додао да има осјећај „да је први пут озбиљан, али да је питање да ли је осмислио шта ће послије изјашњавања грађана“.