http://pdp.rs.ba/ivani-osudio-izetbegovi-evu-izjavu/

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић најоштрије је осудио наступ предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је стао у одбрану бањалучког бискупа Фрање Комарице и његовог поређења Бањалуке са Блајбургом.

Члан Председништва БиХ из РС Младен Иванић најоштрије осуђује непримјерен иступ предсједавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића на конференцији за новинаре, када је злоупотребио званичан скуп да изнесе неприхватљиве ставове, саопштено је из Иванићевог кабинета.

„Ово је типичан примјер злоупотребе позиције предсједавајућег Председништва БиХ, што је само наставак осионог и надменог понашања које је почело објављивањем одлуке о попису у БиХ“, наводи се у саопштењу.

Изетбеговићев иступ, како се додаје, „непримјерен“ је тим више што данашње новинарско питање о помирењу и односима у региону послије поређења Бањалуке и Блајбурга, које је недавно изнио бискуп Комарица, „није било упућено њему“. Иванић је нагласио „да у том смислу његове наредне реакције не треба никог да изненаде“.

Изетбеговић је на конференцији за медије после састанка регионалних лидера „Брдо-Бриони“ процеса, упоредио Бањалуку са Блајбургом, мада је питање о томе било упућено хрватској председници Колинди Грабар-Китаровић.

„Бањалука није била опкољен град, него слободан. Из ње је држава систематски одстранила Хрвате и Бошњаке. Парадржава је систематски срушила 16 џамија“, рекао је Изетбеговић.

Хрватска предсједница није желела да коментарише изјаву бискупа Комарице, као ни став потпредседника Владе Хрватске Томислава Карамарка који је стао у одбрану бањалучког бискупа, образложивши да не коментарише изјаве појединих званичника, јер их други издвајају из контекста.

Повезане вијести: