http://pdp.rs.ba/ivani-ne-uvlachiti-kulturne-instituts/

Да би се ријешио проблем у култури, потребно је дефинисати правила финансирања тих институција, престати с битком да ли је култура питање ентитета или државе и не увлачити културне институције у политику, изјавио је данас у Сарајеву члан Предсједништва БиХ Младен Иванић током конференције Платформе дијалога под називом „Културна различитост – заједничко благо“.

Скуп је организован у оквиру пројекта Уједињених нација „Дијалог за будућност“ у сарадњи с Предсједништвом Босне и Херцеговине.

Иванић је нагласио да конференција „Дијалог за будућност“ траје већ четири године те да је то јако добар пројект помоћу којег су скупљена значајна финансијска средства и који је помогао различите невладине организације и пројекте.

„Мислим да ће конференција отворити неке другачије визије те извући културу из свакодневних политичких битака, јер политичари врло често користе појам културе за наставак даљњих сукоба. Вјерујем да ће овакав стил дијалога омогућити да се дође до заједничких закључака како наше културно богатство представити свијету, сматра Иванић.

Координаторица Уједињених нација у БиХ Сезин Синаноглу је као циљ конференције навела промоцију културе која ће допринијети изградњи мира и повјерења да би се омогућила друштвена кохезија.

„Морамо бити свјесни да мир није нешто што долази само од себе, већ нешто што се мора његовати и чему морамо посветити доста пажње. Управо овај низ дијалошких конференција које смо направили је нешто што ће народима БиХ дати инструмент да разговарају“, казала је Синаноглу.

Такођер, додала је, УН подржава и низ мањих пројеката у БиХ те раде с младим људима којим омогућавају да заједнички представе своје идеје.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић изразио је задовољство што је под покровитељством Предсједништва БиХ покренуте панел-дискусије и расправе о будућности и могућностима заједничког културног ђеловања, образовања и помирења у којима учествују млади.

„Након потписивања Дејтонског споразума, врло често смо затворени у националне атаре, били они политички, кантонални, ентитетски или државни. Али овакве иницијативе омогућавају да млади из цијеле БиХ покрену отворене дискусије о стању у држави“, истакао је Османовић.

Наглашава да управо култура најлакше гради мостове те да су пријатељства која се успоставе у култури нераскидива.

„То су пријатељства без интереса и политичке примјесе и драго ми је да је данашњи мото ове конференције – култура и дијалог у којима учествују млади који ће сутра бити културни радници и заузимати значајне позиције“, додао је Османовић.

Каже такођер да је Министарство у 2016. години за културу издвојило више од три милиона КМ за рад културних институција које ће дијелити путем јавног позива и усмјеравати их тамо гђе су најпотребнија.

Све културне институције су, како је оцијенио, у доста тешкој финансијској ситуацији, „а самим тим и кадровски нису довољно попуњени“.

„Настојат ћу да с колегама из ентитета и кантона уз подршку међународних институција урадимо све да се култура не посматра као нешто у што само треба улагати“, поручио је Османовић, наводећи да су истраживања у БиХ из 2011. године показала да око 29.000 грађана ради у културним институцијама или имају везе с културном.

Шеф Уреда УНЕСЦО-а у БиХ Синиша Шешум истиче да култура придоноси развоју државе и бруто-друштвеном производу, али да још постоји проблем представљања културе као генератора мира и помирења у БиХ.

„И након 20 година од рата у БиХ, културна разноликост наше државе још није виђена као изузетна вриједност, већ као аномалија друштва која поспјешује пођеле у земљи“, сматра Шешум, и да је данашња конференција један од добрих момената како би се дошло до одређених закључака који би ушли у нову стратегију културних политика БиХ.

У тематским групама и панелима учествоват ће 100 учесника, представника владиних институција у БиХ, младих активиста, академског и наставног особља и других релевантних институција, организација цивилног друштва, вјерских заједница и субјеката који проводе различите пројекте подржане у оквиру УН-овог пројекта „Дијалог за будућност“.

Током прве конференције Платформе дијалога, одржане у априлу 2015. у Сарајеву, отворена су нека од кључних питања о бх. образовању, лошем положају културе и културних ђелатника и њихових удружења, те закључено да је за бољу будућност младих неопходна удружена комуникација појединаца, НВО-а и студентских организација с представницима институција власти, у чијим клупама већ сједе млади људи који се требају „изборити“ за права младих у БиХ.

Повезане вијести: