http://pdp.rs.ba/ivani-mogu-i-ozbilni-problemi/

Члан сталне делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Младен Иванић изјавио је да се врло лако може десити да нова делегација БиХ неће моћи учествовати у раду Савјета Европе ако се нешто не догоди у вези са провођењем одлуке Суда у Стразбуру у предмету „Сејдић и Финци“.

Иванић сматра да ће бити озбиљних проблема, зато што нема спремности да се то уради, посебно код партија из Сарајева.

„БиХ је постала заробљеник партија из Сарајева, посебно бошњачких, које сматрају да су могуће само промјене Устава широких размјера“, истакао је Иванић.

Према његовим ријечима, чињеница да је Парламентарна скупштина Савјета Европе разматрала по хитном поступку питање непровођења одлуке у предмеру „Сејдић и Финци“ показује дубоку забринутост Савјета Европе, јер су расправе по хитном поступку веома ријетке.

„Суд за људска права у Стразбуру је за Савјет Европе највиша правна институција и игнорисање његове пресуде се не може прихватити. Иако у Резолуцији нема санкција јасно је из разговора са кључним људима Парламентарне скупштине Савјета Европе да ће нова делегација БиХ након избора имати озбиљан проблем да се прихвате њени акредитиви“, упознао је Иванић.

Он сматра да бошњачке партије очекују да је могуће укинути ентитетско гласање и да неће гласати ни за једну другу промјену која то не буде укључивала.

„Укидање ентитетског гласања је нешто немогуће, то партије из Републике Српске не смију дозволити ни по коју цијену, јер би се тиме одрекле, практично, сваке могућности да утичу на било шта у БиХ. Партије из Сарајева то знају, али свјесно желе да направе лош амбијент, јер се надају да ће нека међународна институција да се озбиљније уплете и наметне“, нагласио је Иванић.

Он је, међутим напоменуо да је охрабрујућа јасна порука данашње расправе у Парламентарној скупштини Савјета Европе да провођење одлуке Суда у Стразбуру неће бити ствар међународних него домаћих институција.

„А, ако домаће институције не буду жељеле дјеловати, онда је могуће очекивати неке облике санкција. Али, о санкцијама за БиХ реално је разговарати тек од јануара идуће године“, додао је Иванић.

Срна 29. април 2010.

 

ПДП: СНСД-овци дајте оставке!

Предсједник Извршног одбора ПДП-а Зоран Ђерић тврди да је СНСД изгубио компас и да нема концепт како треба да се води Република Српска!

Само неколико дана раније Народна скупштина РС подржала је Декларацију о евентуалним уставним промјенама у БиХ, а делегати СНСД-а у Дому народа гласалису супротно од онога што се у њој наводи. Зато треба да поднесу оставке Народној Скупштини РС, која их је на те функције изабрала. Овако вођење политике представља поигравање са РС и коцкање са српским народом – оцјенио је Ђерић, осврћући се тако и на изјаву члана Извршног и Главног одбора СНСД-а Милорада Живковића, који је рекао да је питање уставних промјена брзоплето ушло у парламентарну скупштину БиХ.

Са друге стране, Ђерић тврди за Прес (Press) РС да је Живковић признањем да је Тихић преварио делегате СНСД-а потврдио да су они неспособни и недостојни улоге вођења РС и српског народа у БиХ.

Милорад Живковић је другоразредни политичар, који је још једном доказао да је и потпуно неспособан, закључио је Ђерић.

„PRESS RS“ 01.04.2009.

 

НЕМА УСЛОВА ЗА ВЕЛИКЕ ПРОМЈЕНЕ У БиХ

(03. март 2009. година)

Лидер ПДП-а Младен Иванић рекао је данас у разговору са замјеником помоћника државног секретара САД Стјуартом Џонсом да БиХ нема услове за велике промјене и да се са тих дискусија треба вратити практичним питањима.

„Услова за крупне промјене нема, јер би то погоршало ситуацију у БиХ. Стога се треба вратити практичним стварима и економским проблемима да би се живот у БиХ учинио бољим“, рекао је Иванић новинарима у Сарајеву након састанка са Џонсом.

Он је додао да је вријеме да се ОХР трансформише.

„Сматрам да нико из међународне заједнице овдје више неће имати улогу гувернера и да ће притисак убудуће бити на домаћим властима“, рекао је Иванић.

Он је нагласио да Џонс током састанка није изнио ставове САД-а, али да је констатовао да је ситуација у БиХ пуно лошија него што је очекивао.

 

Република Српска има сигурну позицију у међународном поретку

Предсједник Партије демократског прогреса Младен Иванић изјавио је да је позиције Републике Српске након хапшења Радована Караџића у Србији пуно снажнија и да она у наредном периоду неће бити угрожена.
„Позиција РС у свијету је сада сигурна – она је резултат међународног споразума и на њу више неће бити притисака“ – рекао је Иванић у Козарској Дубици.
Он је додао да је најтежа фаза у процесу очувања и јачања позиције РС прошла за вријеме мандата бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна, који је „имао амбицију да сруши РС“.
Иванић је истакао да свјетски политичари не желе нови експеримент у БиХ, који заговара бошњачки политички врх.
Он је процијенио да је хапшење Радована Караџића израз воље и спремности Србије да у потпуности сарађује са Хашким трибуналом, очекујући за то неку врсту награде.
„Србија можда и хоће бити награђена, али је далеко извјесније да ће доћи до новог притиска да се прије примјене Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ ухапсе и изруче сви хашки бјегунци“ – рекао је Иванић.
Он је оцијенио да су хапшењем Радована Караџића власти Србије на себе преузеле „велику одговорност, након чега Српској више нема ко шта да приговара“.
„Показало се да је притисак који је уназад неколико година вршен на РС био потпуно неоснован и да није било разлога за кажњавање, уцјене, смјене и притиске на њене званичнике и политичаре“ – рекао је Иванић.
Он је нагласио да не стоје тезе бошњачких политичара да суђење Радовану Караџићу представља основу за преиспитивање позиције РС, јер су, како је рекао, на међународној политичкој сцени стасале нове генерације политичара, неоптерећених ратом у БиХ и тражењем жртве и кривца.
„Неки бошњачки политичари још живе у прошлости и увјерењу да ће РС нестати под притиском међународне политике“ – додао је Иванић.
Он је најавио да ће у наредних осам мјесеци на функцији предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ његов рад бити усмјерен ка очувању интереса РС и даљем напретку БиХ на путу ка ЕУ.
„Дом народа Парламентарне скупштине БиХ је задњи филтер националне равноправности и заштите интереса РС у структури БиХ, али ће, осим тога, мој рад бити усмјерен на животна питања, подизање стандарда грађана и економију“

„СРНА“ 29. јул 2008.

 

Монтиран процес

У предметеу „Српске шуме“ Зоран Ђерић каже да је свима јасно да је ријеч о политички монтираном процесу, истичући да је Суд БиХ, за разлику од Тужилаштва, доношењем ослобађајуће пресуде и одбацивање монструозних навода оптужнице успио да се уздигне изнад политике. Ђерић изражава увјерење да ће у другостепеном поступку и Иванић у потпуности бити ослобођен кривице.

Ријеч је монтираном политичком процесу, усмјереном на разбијање и уништавање ПДП-а! Само 15 дана уочи општих избора 2006. године објављено је да је почела истрага. Оптужница је подигнута мјесец дана прије ванредних предсједничких избора прошле године, а посланик ПДП-а Перица Бундало ухапшен је 30. новембра прошле године, на дан формирања Владе РС! То више него јасно показује да је политика у позадини свега – каже Ђерић.

Он истиче да је упад полиције у просторије ПДП-а једини примјер послије Другог свјетског рата да маскирана полиција и карабињери упадају у просторије једне политичке партије, те да је истрага против челника ПДП-а једна судска истрага коју су дијеломм водили припадници међународних мировних снага.

„PRESS RS“ 26. јуни 2008.

 

Сутра одлука о коалиционим партнерима

Партија демократског прогреса на предстојећим локалним изборима изаћи ће у више од 60 општина у Федерацији БиХ, у 61 Републици Српској, а кандидата за начелника имаће у више од 50 општина у РС, рекао је данас у Бањалуци потпредсједник ПДП-а Слободан Наградић.

Наградић је на конференцији за новинаре истакао да ће се у току сутрашњег дана знати ко су коалициони партнери ПДП-а у РС и ФБиХ, те потврдио да ће кандидат ПДП-а за градоначелника Бањалуке бити Триво Маринковић.

Наградић је рекао да ова странка поздравља донаторску конференцију за обнову католичке цркве у Бањалуци и да тражи од власти у Сарајеву да се врати имовина Српској православној цркви у овом граду и у другим мјестима у ФБиХ.

Члан Извршног одбора ПДП-а Зоран Мићановић рекао је да ће се као кандидат за начелника општине Угљевик залагати за бољи економски, социјални, културни живот и боље стање у области пољопривреде.

„У Угљевику 16 година владају исти људи и мој слоган ће бити `нови начелник за нови Угљевик`“, рекао је Мићановић и додао да актуелна власт у Угљевику нема добру комуникацију ни са Владом РС, што је један од узрока лошијег привредног и сваког другог развоја ове општине.

Он је најавио акцију коју ПДП покреће од 26. јуна – Дана борбе против дроге, под назвивом „Даље руке од наше дјеце“.

„Циљ ове акције је да се прикупи што више потписа за пооштравање кривичне одговорности против лица која се баве продајом опојних дрога“, рекао је Мићановић.

„СРНА“ 20. јун 2008.

 

Споразум са ЕУ омогућава боље услове живота

Потпредсједник ПДП-а Слободан Наградић рекао је данас у Бањалуци да потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ отвара могућност властима на свим нивоима и свим грађанима за повољније економске и социјалне услове живота.

Оцјењујући да је потписивање Споразума изузетно важан догађај за БиХ, он је нагласио да велике заслуге за ово потписивање има ПДП који је био један од првих заговорника потребе придруживању ЕУ.

„Радили смо дуго на реформама које су биле услов за потписивање Споразума, а наш слоган и тада је био да Република Српска постане европска и остане српска, али као равноправан државотворни ентитет у оквиру Дејтонске БиХ“, рекао је Наградић на конференцији за новинаре.

Он је поручио да до краја године неће бити значајних активности у вези са Уставом БиХ, иако су се након потписивања Споразума чули захтјеви из Европе да БиХ мора да мијења Устав јер постојећи, наводно, није подобан за придруживање ЕУ.

Наградић је навео да ПДП остаје при ставу да је могућа само надоградња Устава, али на дејтонским основама, а не његова радикална промјена и додао да ће се о Уставу озбиљније разговарати тек 2009. године и касније.

„СРНА“ 20 јун 2008.

 

БиХ су потребни подршка, али и повјерење Европе

Предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Младен Иванић изјавио је данас у Бриселу да ће од лидера европских народњачких странака затражити подршку бржем европском путу БиХ, али и више повјерења и уважавања домаћих политичара, без даљих притисака међународне заједнице.

„Уколико будем у прилици да дискутујем, а настојаћу да добијем ријеч, говорићу о ситуацији у БиХ и затражити подршку за даљи европски пут БиХ“, рекао је Иванић у изјави за Срну из Брисела, гдје учествује у раду Самита шефова партија чланица Европске народне партије (ЕПП).

Он је нагласио да ће лидерима народњачких европских партија упутити јасну поруку да „унутрашње прилике у БиХ у будућности треба да буду резултат договора домаћих политичких актера, а да се међународне институције не петљају превише у унутрашње ствари БиХ“.

Иванић је подсјетио да је ЕПП важан скуп лидера европских конзервативних политичких партија на којем учествују предсједници влада, парламената, као и опозициони лидери из европских држава, међу којима се налазе и предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, предсједник Европског парламента Ханс-Герт Петеринг, предсједник Француске Никола Саркози, италијански премијер Силвио Берлускони, као и премијери из региона Војислав Коштуница, Иво Санадер, Никола Груевски.

Самит, чија ће главна тема бити разматрање прилика у ЕУ, као и региону западног Балкана, традиционално се одржава дан прије засједања Европског савјета, и предвиђено је да лидери чланица ЕПП усвоје заједничку платформу за овогодишње засједање Европског савјета, које почиње данас и траје до 21. јуна ове године.

„СРНА“ 19. јун 2008.

 

Основне намирнице морају да буду јефтиније

Увођење нове стопе пореза на додатну вредност од пет одсто на основне прехрамбене намирнице реална је иницијатива јер је БиХ од индиректних пореза остварила већи прилив од планираног, а једино тако се може помоћи радницима у привреди и сиромашним грађанима који су најновијим поскупљенима доведени на ивицу сиромаштва.
Ово је кључна оцена са јучерашњег састанка председнице Савеза синдиката РС Ранке Мишић и заменика председавајућег Дома народа у Парламенту БиХ и посланика ПДП у Парламенту БиХ Младена Иванића и Бранка Докића, на којем је разговарано о изменама Закона о индиректном опорезивању БиХ.
„Радници у привреди доведени су до просјачког штапа последњим поскупљенима основних животних намирница. Њихова примања мања су за 50 одсто од просечне плате у РС. Зато је неопходно увести мању стопу ПДВ на брашно, хлеб, млеко, масти, уља и репроматеријал за пољопривреду“, сугерисала је Мишићева наглашавајући да Синдикат РС даје пуну подршку иницијативи ПДП за измене Закона о индиректном опорезивању БиХ којим је предвиђено увођене стопе ПДВ од пет одсто на основне животне намирнице. У Синдикату истичу да Влада РС подржава увођење мање стопе ПДВ-а на основне прехрамбене артикле.
Лидер ПДП Младен Иванић оценио је да увођење мање стопе ПДВ на најосновније намирнице неће довести до удара на јавне приходе.
„Прошле године смо заговарали нулту стопу на ове производе, али тада наш предлог није прихваћен у парламенту БиХ. Сад нам споразум са ЕУ не дозвољава нулту стопу, али је стопа од пет одсто на основне прехрамбене намирнице реална и неће угрозити државну касу“, истакао је Иванић. Он истиче и да иницијатива ПДП за измене Закона о индиректном опорезивању ове године има много већу политичку и институционалну подршку.

Векна хлеба скупља за 20 пфенига 
Векна белог хлеба од 600 грама од јуче ујутро на подручју Бањалуке скупља је за 20 пфенига и сада кошта 1.30 КМ, потврђено је у Савезу синдиката РС. „Ново поскупљење хлеба је додатни удар на кућни буџет сиромашних грађана, а то је додатни аргумент за увођење мање стопе ПДВ“, рекла је Мишићева.

„Блиц“ 17. јун 2008.

 

Изјава за медије предсједника Иванића поводом потписивања споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ

Предсједник ПДП-а Младен Иванић оцијенио је да ће потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ опредијелити будући политички живот у БиХ.

„Са општих крупних тема, великих идеолошких сукоба, прича о уставима и реформама полиције, потписивањем Споразума прећи ћемо на нешто што је конкретније, животније, практичније и мање идеолошки проблематично“, рекао је Иванић данас новинарима у Бањалуци.

Он је додао да ће морати бити проведене „неке ствари које су у вези са уређењем тржишта, поготово послије укидања царина у трговини“.

Предсједник Иванић је поновио да се БиХ није добро припремила на један крупан изазов који је резултат Споразума, као што је укидање царина на пољопривредне производе и додао да ће се БиХ брзо суочити са изазовом велике конкуренције из ЕУ, гдје су субвенције огромне, а у БиХ недовољне.

ПДП тражи снижавање ПДВ-а на пет посто

Представници ПДП-а у Парламенту БиХ, замјеник предсједавајућег Дома народа Младен Иванић и посланик у Представничком дому Бранко Докић, јучер су поново упутили у процедуру приједлог измјена и допуна Закона о порезу на додану вриједност (ПДВ).

Како је Иванић казао на конференцији за новинаре у Сарајеву, предложено је снижавање стопе ПДВ-а на пет посто, и то за брашно и хљеб, млијеко, уље и биљне масти, воду за пиће, лијекове и ортопедска помагала, храну и опрему за бебе, те вјештачка ђубрива, заштитна средства у пољопривреди, сјеме и садни материјал.

Тада је речено да треба сачекати да УИО направи анализу и задужено је Вијеће министара да до краја фебруара направи неки приједлог. Али, од тада се ништа није десило – казао је Иванић.

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ тражила је да, ако се желе направити било какве измјене и допуне Закона о ПДВ-у које би предвидјеле увођење диференциране стопе, комплетна законска процедура буде завршена у првој половини ове године, како би имали шест мјесеци за адекватну припрему, изјавио је портпарол УИО Ратко Ковачевић.

Повезане вијести: