http://pdp.rs.ba/ivani-i-tsrnadak-u-drvaru/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је Дрвар симбол повратка Срба на простор ФБиХ, те изразио увјерење да ће канцеларија ОЕБС-а, која је данас отворена, омогућити право на повратак и остваривање људских права.

„Управо овдје у Дрвару треба да покажемо да се може живети и да институције треба да ураде свој посао, а то значи да обезбиједе нормалан живот људи свуда“, рекао је Иванић новинарима у Дрвару, гдје је са предсједавајућим ОЕБС-а Ивицом Дачићем отворио канцеларију ове организације.

Он је изразио увјерење да ће канцеларија ОЕБС-а у Дрвару помоћи не само Србима повратницима, него и Бошњацима, Хрватима и осталима који живе на овом простору да остваре своја људска права.

Напомињући да је данас Дан жалости у Републици Српској и ФБиХ због терористичког акта у Зворнику, Иванић је рекао да је то био тежак терористички чин који треба подстаћи на заједничку борбу, јер се само заједно са демократским свијетом може побиједити тероризам.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак подсјетио је на улогу ОЕБС-а у БиХ, као организације која је имала значајну улогу у демократском развоју БиХ након рата.

„Када није било ни Централне изборне комисије БиХ, ни других институција, ОЕБС је играо најважнију улогу да добијемо прве изборе и прве легално изабране власти“, рекао је Црнадак.

Он је додао да ОЕБС разумије структуру и разноликост БиХ, да уважава Републику Српску, ФБиХ, улогу кантона и ниво БиХ, те да имају сарадњу са свим нивоима власти на адекватан начин.

Напомињући да је ово важан догађај који се одржава, нажалост, на Дан жалости, Црнадак је рекао да то говори да је један од приоритета Србије, БиХ, ОЕБС-а, па и Савјета Европе којим ће БиХ ускоро да предсједава, борба против свих видова радикализма која мора бити јака, јер је само један побједник – народ или тероризам.

Он је представницима ОЕБС-а честитао на отварању канцеларије, а онима који ће мисију ове организације обављати из Дрвара пожелио срећу у будућем раду.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур рекао је да ће канцеларија у Дрвару покривати кантоне један и десет у којима има доста отворених питања, као и потребе за инвестицијама.

„Постоји потреба за економским и друштвеним развојем, као и у другим срединама у БиХ. Изабрали смо Дрвар из тих разлога, као и због питања повратка“, нагласио је Мур.

Начелник општине Дрвар Стевица Лукач истакао је да отварање канцеларије ОЕБС-а има велики значај за ово подручје, али и БиХ.

„ОЕБС треба да помогне свима нама у решавању проблема и да помогне БиХ и њеним грађанима да остваре своја права и да свој живот учине квалитетнијим и бољим“, истакао је Лукач.

Отварању канцеларије ОЕБС-а у Дрвару присуствовали су и предсједавајући ОЕБС-а Ивица Дачић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, високи представник у БиХ Валентин Инцко, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, предсједник ФБиХ Маринко Чавара, те многобројни гости.