http://pdp.rs.ba/ivani-i-pavi-prijedor-treba-afirmis/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић посјетио је данас Приједор, гдје је изјавио како би тај град требао постати регионални центар и да ће га зато он афирмисати у сусрету с међународним представницима и банкама.

Иванић је током сусрета са градоначелником Приједора Марком Павићем оцијенио да се Приједор као град успио стабилизовати и да представља велики ослонац за ширу регију, те је договорено да у наредном периоду Приједор добије подршку са нивоа БиХ у промоцији града са повољном пословном климом.

„Приједор неће имати исту судбину са или без рудника и интерес града је да се настави експлоатација руде са угашеног копа некашњег привредног гиганта Рудника жељезне руде Љубија“, рекао је Иванић. Он је нагласио да томе иду у прилог и ограничени капацитети копа Бувач у Омарској код Приједора, у власништву рудника „Арселор митал“, који су довољни за наредних десетак година.

Иванић је обишао и погоне фабрике за производњу кекса и вафла „Мира“, чланице „Краш“ групе, као и рудник „Арселор Митал“, који је један од заинтересованих купаца за 64, 9 одсто акција основног капитала у приједорском Руднику жељезне руде „Љубија“. Ни 23 године од гашења копа, није покренута производња руде у некадашњем гиганту, приједорском Руднику жељезне руде „Љубија“ код Приједора . У „златна“ времена овдје је радило пет и по хиљада радника. Рудник који годинама послује на овим просторима – „Арселор митал“, заинтересован је за куповину РЖР-а. Процјењује се да на копу Бувач „Митал“ има руде за наредну деценију.

„Сматрају да можемо много да направимо са овим природним богатствима које имамо овдје на Омарској. На овим лежиштима која су од 91 године неактивна  можемо да направимо добре пројекте и такође запослимо нове људе“, рекао је Младен Јелача, директор рудника „Арселор Митал“ Приједор. Процјењује се да би покретањем љубијског копа требало да буде отворено 300 радних мјеста. У РЖР-у „Љубија“ сматрају да међу купцима „Арселор митал“ због постојеће логистике, има предност. Предност „Миталу“ даје и предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић.

„Ја бих увијек ишао на то да буде провјерени инвестотор али то је прије свега надлежност Владе РС. На њима је да донесу те одлуке. Моје мишљење је увијек било важно је да добијете инвеститора који запошљава људе и ради, а мање је важно колико се добије“, каже Иванић.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да се предсједавајућег Предсједништва БиХ упознао са развојним пројектим и циљевима овог града, али и са приједлозима како би представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ могли  помоћи овом граду у  повезивању са страним инвеститорима у циљу његовог даљег развоја.

Он је напоменуо да би за Приједор пуно учинили када би обезбједили добијање кредитних средстава (по лакшој процедури и под повољним  условима) од страних банака, која би била искориштена за даљи развој садашњих, али и за оснивање будућих предузећа, што би битно утицало на  смањење високе стопе незапослености која је највећи проблем овог града.

 „У интересу свих је да Приједор буде подржан као јак регионални центар, јер снажан Приједор значи и снажно Поткозарје и Подгрмеч, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић.

Павић је рекао да је Иванићу изложио своје мишљење о „препуцавањима“ која су посљедњих дана присутна између СНСД-а и ПДП-а. „Мишљења сам да ствари треба релаксирати и тензије попустити, јер је очигледно да власт на нивоу БиХ има једна страна, на нивоу Републике Српске друга страна, али ми требамо једни друге уважити и заједнички радити у интересу Српске и њених грађана“, нагласио је Павић.

Павић је рекао да ДНС и ПДП нису увијек политички истомишљеници, али то не треба да смета да се гради и развија оно за шта су сви сагласни. „Данас смо се дотакли односа наше двије партије и констатовали да смо на политичкој сцени уствари конкуренти, јер смо и једни и други негђе око трећег мјеста на политичкој сцени Републике Српске и БиХ, али смо у добрим односима и међу нама нема било каквих неспоразума“, истакао је Павић.

Иванић је изјавио да се сагласио са политичком оцјеном Марка Павића да су ДНС и ПДП „ту негдје по специфичној тежини, увијек око трећег мјеста“. „Ми јесмо у различитим коалицијама, али никада међу нама комуникација није била лоша. Ми смо увијек имали комуникацију уважавајући чињеницу да имамо понекад различите политичке погледе“, додао је Иванић.