http://pdp.rs.ba/ivani-i-dodik-srpska-ne-priznaje-rezu/

Република Српска неће признати резултате пописа становништва по одлуци Агенције за статистику БиХ којом ће 196.000 људи из дијаспоре, већином Бошњака, добити статус сталних становника БиХ, јер је одлука донета прегласавањем Срба.

То су у Бањалуци заједно одлучили члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Састанак је одржан у кабинету члана Предсједништва БиХ у Бањалуци, први пут у овом мандату.

Предсједник РС Милорад Додик отишао је у Иванићев кабинет, како би размотрили спорну одлуку директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића, кадра ХДЗ БиХ. Рок за објављивање резултата пописа из 2013. је 1. Јули, али су Иванић и Додик сагласни да српски представници у институцијама БиХ неће дати легитимитет разултатима пописа по наметнутој одлуци.

Иванић је рекао да је одлука против интереса Српске и српског народа.

– БиХ је на раскрсници – да ли ће бити настављено прегласавање Срба у Сарајеву или ћемо се вратити компромису. Ако наставе инат и прегласавање, довешће у питање систем одлучивања у институцијама БиХ, иако нисам за повлачење Срба из тих институција – упозорио је Иванић.

Он је поручио да ће тражити да се провјери да ли је тачна информација да је Тужилаштво БиХ извршило притисак на Јукића, да објави ову одлуку без сагласности Завода за статистику РС и српских представника у овој агенцији.

– Имамо информацију да је Јукић ову одлуку донио само сат времена пошто је саслушан у Тужилаштву БиХ у склопу истраге о необјављивању резултата пописа – рекао је Иванић.

Додик је најавио да би Завод за статистику РС могао да прекине комуникацију са статистичким институцијама БиХ. По његовим ријечима, видљиво је да је прекршен закон и да је било утицаја на ову одлуку. Он је нагласио да је неприхватљива методологија по којој је урађен попис и да неће бити примјењива за Српску.

Лидер СДС Младен Босић је рекао да „нема сврхе разговарати са Додиком који продукује атмосферу сукоба у РС“.

Упитан да прокоментарише ову Босићеву изјаву, Иванић је рекао да састанак са Додиком има сврху, јер је попис државно питање које се тиче РС и Срба. На питање да ли је, пак, могућа коалиција ПДП и СНСД у РС, Иванић је категорично одговорио: „Не!“