http://pdp.rs.ba/ivani-i-dodik-ne-politizovati-srebre/

Резолуције о Сребреници које су недавно предложили бошњачки политички представници неће се наћи на дневном реду сједница парламента БиХ и Народне скупштине РС.

Ово је договорено на састанку Младена Иванића, предсједавајућег Предсједништва БиХ и Милорада Додика, предсједника РС, на којем је наглашено и то да су предложене резолуције у парламенту БиХ и НС РС политизација злочина у Сребреници јер се зарад политичких поена сваке године покрећу исте приче.

„Када буде усвајан дневни ред у парламенту БиХ, резолуција о геноциду у Сребреници неће добити нашу подршку. Ово није први пут да се такав акт жели наметнути и исполитизовати“, рекао је Додик, додајући да Рамиз Салкић, потпредсједник РС, нема уставна права да предлаже било шта НС РС већ да то може урадити само Кабинет предсједника РС, што се неће десити.

Иванић и Додик нагласили су да обиљежавање злочина у Сребреници и одавање почасти жртвама треба да буде мирно и достојанствено, те да се политизацијом тог догађаја усложњава политичка ситуација.

„Такмичење ко ће више резолуција да предложи, знајући да до њих не може доћи, је стварање негативне климе поводом тог догађаја“, рекао је Иванић.

На питање да ли ће бити на обиљежавању злочина у Сребреници, он је рекао да све зависи од наредних 15 дана и да је спреман да присуствује ако се посвећује пажња жртвама, али да неће уколико се настави с политизацијом.

На исто питање Додик је рекао да је његов став познат, али да је несумњиво да се у Сребреници десио масован злочин, због чега је недавно одао почаст жртвама.

Осим о Сребреници, предсједавајући Предсједништва БиХ и предсједник РС разговарали су о европском путу БиХ, који, како је рекао Иванић, треба убрзати и искористити позитивне сигнале из ЕУ.

„Институције РС опредијељене су за европски пут, који нису и неће зауставити. Желим да РС буде видљива на том путу у оквиру својих надлежности“, рекао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ изразио је задовољство што у вези с европским путем постоји сагласност да се он убрза.

„Институције РС тврде да су ушле у промјене и да иду прогресивније, а обавеза свих нас је да искористимо повољан амбијент који нам ЕУ даје и да би било веома значајно да до серије посјета високих званичника ЕУ, које се најављују, дођемо до договора о томе шта су економске реформе“, рекао је Иванић.