http://pdp.rs.ba/ivani-evropa-nudi-15-milijardi-evra-sa/

Европа позитивно реагује на апликацију БиХ за чланство у Европској унији и да уђемо у процес стицања кандидатског статуса, изјавио је за данашње Ослобођење члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

– Да дође до економског развоја, јер програм реформе – уз све мањкавости – доноси милијарду евра, по обећањима финансијских институција, Европске комисије. Доноси, дакле, милијарду евра у три године подршке буџету и доноси негђе око петсто милиона евра инвестиција у другим областима – казао је Иванић.

Међутим, упозорио је, врло лако ствари могу отићи у посве другом правцу.

– Због нестабилности, посебно у Влади Федерације, да не буде ни рјешења Мостара, ни рјешења избора хрватског члана Предсједништва, односно увода у рјешење Сејдић – Финци. Да се заоштравање између Републике Српске и институција БиХ због Савеза за промјене и СНСЂа настави, да можда и буде референдума, иако не сад, што је очито након повлачења господина Додика, него негђе око избора. Да Европа стави нашу апликацију у ладицу, да не буде финансијске подршке… Онда смо се вратили велики број година уназад. А онда мислим да се брзо нека оваква шанса неће поновити. Зато је обавеза свих кључних људи, који иоле размишљају о дугорочној будућности, да учине све да први сценарио прође, а да се спријечи овај други – каже Иванић.

По његовим ријечима, шансе за „први сценарио“ заиста постоје.

– Мислим да зависи релативно мало и од нас, јер релативно малим напорима нас, а кад кажем нас, мислим на политичку структуру унутар БиХ, и европских институција, можемо доћи до жељеног сценарија. Као што врло лако свако може искористити и ове проблеме, нестабилности, да се све врати уназад. Можда 60:40 у корист позитивног сценарија. Да, то је нека моја проћена, 60:40 у корист позитивног сценарија – оцијенио је Иванић за „Ослобођење“.

Повезане вијести: