http://pdp.rs.ba/ivani-eu-je-kluch-za-rjeshavane-unutrash/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да би био јако задовољан када би БиХ била дио ЕУ, јер се ту налази кључ за рјешавање унутрашњих размирица у БиХ.

Он је напоменуо да је БиХ увијек била мирнија и стабилнија као дио неке шире заједнице.

„Све док смо изоловани, ми се ту варакамо ко ће кога преварити и изманипулисати, а ту велике среће нема, зато би нам јако помогао тај пут ка ЕУ“, рекао је Иванић синоћ за ТВ1.

Говорећи о статусу Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/, као и Бошњака и Хрвата у Републици Српској, Иванић је констатовао да ту постоји велика разлика, те напоменуо да Срби у ФБиХ нису конститутивни ни у Херцеговачко-неретванском кантону, ни у Посавском, као ни у Сарајевском кантону.

„Бошњаци у Републици Српској имају легитимно изабране представнике у Народној скупштини. Ми имамо само једног представника у ФБиХ који је изабран у парламент, мислим из Дрвара, из реда СНСЂа, и ми не можемо у Федерацији да у Дому народа федералног парламента попунимо Клуб Срба. У Српској постоји Вијеће народа које је попуњено од бошњачких и хрватских представника“, навео је Иванић.

Иванић је кориговао своју ранију изјаву у вези са термином подношења кредибилне апликације БиХ за чланство у ЕУ, с обзиром да је синоћ најавио да би то могло да се деси „у првих десетак или петнаест дана фебруара, када се створе претпоставке физичке природе, када буде имао ко да прими апликацију“.

Према његовим ријечима, остало је да се јасније дефинишу ствари по питању механизма координације.

„Не мислим да је ту остало пуно неразријешених ствари које би требало да буду било какав проблем, вјерујем да ћемо то успјети урадити, али то је доминанто питање односа кантона, то јест, мало више питање ФБиХ него Републике Српске“, истакао је Иванић.

Он је упозорио да је мало проблематичнији дио који се тиче прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, те да би то могло имати негативне посљедице по пољопривреду ако се пренагло отвори тржиште.

Повезане вијести: