http://pdp.rs.ba/ivani-budu-nost-zavisi-od-narednih-n/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас у Београду да је Дејтонски споразум добар оквир за функционисање БиХ и да треба искористити шансу коју пружа нова европска иницијатива.

„Чини ми се да је за дугорочну будућност БиХ пресудно ових неколико предстојећих мјесеци – да ли ће се прихватити један рационални приступ, или ће се поново вратити свађама и сукобима, а онда мислим да ће и ово нешто свијета што има интереса да се нама бави, отићи“, рекао је Иванић.

Он је у излагању на трибини „Изазови и шансе БиХ“, коју је организовао Институт за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, рекао да економске реформе, као пут за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, представљају суштину европске иницијативе. Он је нагласио да овај сазив Предсједништва БиХ озбиљно приступа овом питању и да би за два дана требало да буде потписан програм економских реформи. Иванић је рекао да би након истека крајњег рока за спровођење тог програма, који је девет мјесеци, требало да се нађе механизам координације, што је начин како доћи до заједничког става према Бриселу.

„Близу смо усаглашавања механизма и кад то постигнемо ми ћемо поднијети апликацију за статус кандидата за чланство БиХ у ЕУ“, рекао је Иванић и истакао да ће бити изазова, али да је доста реално очекивати да БиХ добије статус кандидата.

Он је објаснио да би то значило да ће БиХ добити статус кандидата са постојећим уставним уређењем, чиме ће се елиминисати расправа о Уставу, а тиме и о сукобима. Предсједавајући Предсједништва БиХ сматра да је Дејтонски споразум довољно широк оквир да разумни људи у њему могу наћи рјешење, и указао да проблем БиХ није Устав, него повјерење међу људима које је још на ниском нивоу. Он је оцијенио да међународно присуство више није тако јако у БиХ, и да се у посљедњих седам до осам година не може наћи примјера захтјева за реформом која би значила губљење надлежности Републике Српске.

„Мислим да треба сачувати институције које имамо, да овог тренутка не постоји никакав међународни оквир који би омогућио, па ако хоћете ни овдје у Београду неку самосталност“, рекао је Иванић.

Он је рекао и да се противи формирању трећег ентитета, јер тиме Република Српска може само изгубити, а да „отварање Дејтонског споразума“ доводи у питање ентитетско гласање. Иванић је оцијенио да је нереално да БиХ уђе у НАТО, и да се то може десити тек након што и ако све земље у региону, а прије свих Србија, постану чланице тог пакта. Он је рекао да исламски радикализам јесте потенцијално велики проблем у свим земљама региона, али да бригу о томе треба да воде представници народа из којих такав радикализам долази.

Иванић је такође оцијенио да резолуција о Сребреници, коју припрема Велика Британија, носи ризик подјела и потенцијалног враћања БиХ уназад. Иванић је рекао да је постојао и раније сличан приједлог који је рађен у лобистичким групама и био је потпуно неприхватљив. Он је оцијенио да ће овај нови приједлог представљати тест за међународне институције да ли ће наћи мјеру и направити резолуцију која ће бити окренута будућности или ће се ситуација искористити да се БиХ врати у прошлост.

„Мислим да би било далеко боље да се у овом времену тиме није бавило, јер је БиХ таман ушла у неку врсту позитивног приступа. Овакав начин, бојим се, вратиће нас уназад“, упозорио је Иванић.

Он је напоменуо да ће за неколико дана имати увид у садржај резолуције, али да већ сад може да каже да није сигуран да ће предлагач бити у стању да нађе избалансиран приступ. Иванић је рекао да је највећа одговорност на Великој Британији, која је одлуком да буде предлагач, преузела и политичку одговорност о употреби, односно злоупотреби резолуције.

„Ако нас резолуција поново подијели, тада је одговорност на онима који су то предузели. Неће моћи наћи никакав изговор за своју негативну улогу“, рекао је Иванић.