http://pdp.rs.ba/ivani-boshnachki-politichari-nespremn/

Било је очекивано да у случају референдума о Дану Републике неће бити употријебљена бонска овлашћења, рекао је за „ЕуроБлиц“ српски члан Предсjедништва БиХ Младен Иванић.

Коментаришући закључке Управног одбора Савјета за спровођење мира (ПИК), Иванић је рекао да очекује да ће се питање у вези са референдумом „још држати активним“.
– Очито је да је сада поново одлука на Уставном суду БиХ. Ако буду иоле паметни, узеће у разматрање одлуку НС РС, а тиме референдум неће бити споран. То би било најпаметније да ураде – рекао је Иванић.

Може ли, ипак нова апелација Бакира Изетбеговића Уставном суду БиХ спријечити одржавање референдума 25. септембра?

Какво год да буде рјешење Уставног суда, не вјерујем да ће имати импликације по референдум. Импликације могу бити касније у провођењу одлука референдума. Али, ако будемо довољно мудри и за то се може наћи адекватан одговор. Један од одговора који бих сугерисао јесте да кажемо да 9. јануар више није Дан Републике, већ дан државности Републике Српске. Па, кад за коју годину неко каже да је то неуставно, онда ми уведемо дан самосталности Републике Српске, па кад каже неко да је и то неуставно, онда уведемо дан српског јединства и тако у недоглед. Оно што се мора схватити јесте да је 9. јануар за српски народ у БиХ значајан датум, да он неће од њега одустати и да нема потребе провоцирати све ове сукобе. Онај ко је ово испровоцирао, а то је Бакир Изетбеговић, мора живјети са посљедицама одлуке коју је донио.

Шта ако Уставни суд БиХ ипак донесе привремену мјеру о обустављању референдума?

У том случају Народна скупштина Републике Српске ће се наћи пред дилемом хоће ли поштовати своју или одлуку Уставног суда БиХ. Претпостављам да НС РС неће ударити на свој суверенитет и дигнитет и нереално је очекивати да посланици НС РС гласају против одлуке НС РС.

Колико ће обустављање истраге у вези са нападом на српског премијера Александра Вучића вратити БиХ уназад у односима са Србијом?

Када је у питању Србија, не знам шта су власти у Србији урадиле да би се то могло тумачити као провокација БиХ. А БиХ, односно бошњачки политичари из БиХ, направили су пуно тога задњих годину дана гдје су провоцирали Србију и то од отказивања посјете Томислава Николића због хапшења Насера Орића, који је суђен за криминал, а сада и за ратни злочин. Затим, напад на Александра Вучића за који нико није био одговоран. Апсолутно је ненормално да премијер једне земље буде нападнут као гост, а да нико није одговарао ни дисциплински, ни морално, ни политички, а камоли кривично. То је само знак осјећаја да ако неки Бошњак нападне неког Србина у Сребреници и ако је повод Сребреница да се он не смије процесуирати и да је њима све дозвољено. Та врста осјећаја да је бошњачком политичару дозвољено све је највећи проблем са којим се Бошњаци сами суочавају. Они морају схватити да је то вријеме прошло. Највећу штету од овога неће имати Србија, него БиХ, јер ће нас свугдје у свијету тумачити као крајње неозбиљне. Замислите да се то десило у некој другој земљи.

Може ли то одгодити и најављену посјету БиХ предсједника Србије Томислава Николића која је била најављена за јесен?

Ту је сада улога Бакира Изетбеговића као предсједавајућег Предсједништва да договара посјету. Волио бих да до посјете дође, али велико је питање да ли сада уопште постоје услови за то. Понављам, Србија није ништа урадила да до посјете не дође. Србија је претрпела пуно тога лошег од БиХ у посљедњих годину дана. Посјета би била корисна, али она мора имати садржај и мора подразумијевати неку врсту нормализације односа. Јесу ли бошњачки политичари на то спремни – нисам сигуран.

Како ће се увредљиве изјаве бившег хрватског премијера и лидера СДП Зорана Милановића одразити на односе са БиХ?

Начин на који је наступио Зоран Милановић је некултурно и типични је примјер када неко без основа наступа арогантно. То више упућује у недостатак сигурности у себе, јер прави хрватски политичар би говорио о проблемима Хрватске, а не би себи ауторитет тражио у нападима на Србе или било кога другог. Али, очигледно немамо праве политичаре, а посебно то није господин Милановић.

Нема сарадње са СНСД

Постоје медијске спрекулације о могућој сарадњи ПДП, чији сте почасни предсједник, са СНСД. Да ли је то реално?

Није. За то нема никаквог разлога. Ти разни аналитичари који ту врсту ставова шире, нити познају ПДП нити мене. Рекао сам на почетку мандата да ћу сарађивати са предсједником Републике, када год то буде интерес РС.

Повезане вијести:

ПДП