http://pdp.rs.ba/ivani-boshnachka-logika-u-srebrenitsi/

Истрага не постоји

Почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић изјавио је да обустављање истраге о нападу на Александра Вучића прошле године у Сребреници представља лошу политичку одлуку. На тај начин, оцјенио је члан Предсједништва БиХ из реда српског народа, у кратком периоду не може доћи до побољшања стања у региону.

Иванић је рекао да је необјашњиво да је прошло више од годину дана, а да за инцидент у Сребреници баш нико није одговоран.

„То је апсолутно необјашњиво – у било којој другој земљи би било немогуће. Нема одговорних ни по службеној одговорности, нити одговорних унутар политичких структура, а нема никакве кривичне одговорности“, рекао је Иванић.

Опасна логика

Он сматра да је то посљедица амбијента који је створен и у којем нико не смије бити оптужен зато што је нападнут премијер Србије.

„Бошњачка логика је да у Сребреници ко год нападне некога из Србије треба да буде заштићен. То је страшна логика која ће уназадити односе и то је огроман проблем бошњачких политичара који ће морати сами са собом да траже одговор. То је потпуно неприхватљиво и производи јако лоше односе између двије земље“, истакао је Иванић.

Он сматра и да је ће та врста ароганције да је бошњачким политичарима све дозвољено у Сребреници нешто што је страшно и што ће имати врло тешке и негативне посљедице. На неки начин у то се уклапа и тешка реторика из Хрватске, која је , према Иванићевиом ријечима, ничим изазвана и непотребна.

„То доказује недостатак храбрости унутар Хрватске да се окрену властитим проблемима и властитим сукобима те је најлакши излаз у афирмацији политичара који оспоравају Србију и Србе као народ“, сматра Иванић.

У Хрватској слична клима

Он истиче да су у том контексту потуно неприхватљиве изјаве бившег хрватског премијера Зорана Милановића о Србима као народу и додаје да ће сигурно произвести негативне посљедице по саму Хрватску.

„Иако није било вербалних осуда из свијета, сигуран сам да ће Хрватска из овога изаћи много горе рањена него што у овом тренутку они могу и да замисле“, указао је Иванић.

Иванић је рекао и да не мисли да ће у кратком периоду доћи до побољшања стања у региону.

„Не могу исти људи који су стварали негативне амбијенте преко ноћи почети да говоре позитивније. Требаће времена. Бојим се да су ови процеси поприлично уназадили слику о региону и да ће слика региона поново бити осликана тамним бојама. Моје дубоко увјерење је да политичари који представљају српски народ ништа од тога нису испровоцирали у посљедње вријеме и мислим да ће имати најмање негативних реперкусија од ове ситуација“, оцјенио је Иванић.

Он је истакао да су за истинску промјену на боље потребне промјене и код бошњачких политичара у БиХ и код хрватских политичара у Хрватској, за шта је, како каже, потребно доста времена, ако не и нове генерације политичара.

Повезане вијести: