http://pdp.rs.ba/ivani-9-januar-nazvati-danom-drzhavnos/

9. јануар – Дан државности Р.С.

Почасни предсједник ПДП-а и члан Предсједништва БиХ из реда српског народа Младен Иванић сматра да би 9. јануар требало назвати даном државности Српске. Тиме би била досљедно спороведена одлука Уставног суда, а значај овог датума подигнут на још већи ниво.

„Ако се и дан државности прогласи неуставним, можемо увести дан осамостаљења Српске, па дан независности и тако наредних 50 година. Једно је јасно – 9. јануар је датум испод ког српски народ неће ићи. Све игре нас учвршћују у увјерењу да ће тако бити“, поручио је Иванић.

Бирачки спискови неспорни

Он је новинарима у Бањалуци рекао да Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ нема ниједан елемент којим би оспорила давање бирачких спискова за спровођење референдума о Дану Републике и истиче да би, уколико то, ипак, учини, заузела чисти политички став јер не постоји одлука којом се тако нешто забрањује.

„Очекујем да ће сви на предстојећој сједници ЦИК-а гласати да се поштује одлука тијела (о референдуму) које има ауторитет, а то је Народна скупштина Српске. ЦИК треба да је у функцији тог тијела“, поручио је Иванић, који је почасни предсједник ПДП-а.

Изетбеговић се повукао

Он је рекао да би захтјев лидера СДА Бакира Изетбеговића за привремену мјеру Уставног суда БиХ о референдуму превише заоштрио ситуацију, па су у СДА одлучили да није паметно да то ураде.

„То значи да ће бити сједнице Уставног суда. Ако би Мирсад Ћеман, члан СДА, као предсједник Уставног суда БиХ искористио право и донио одлуку по захтјеву предсједника са импликацијама на одлуку Народне скупштине, то би била катастрофа правног система у БиХ и потпуно срозавање ауторитета Уставног суда“, рекао је Иванић.

Говорећи о примједбама међународне заједнице које би се могле чути и на предстојећој сједници Савјета за спровођење мира у БиХ (ПИЦ), Иванић је рекао да они замјерају Српској непровођење одлуке Уставног суда.

Повезане вијести: