http://pdp.rs.ba/intervju-dr-mladena-ivani-a-kandidat/

Портал Радиосарајево.ба објавио је интервју са Младеном Иванићем, предсједником ПДП-а и кандидатом за српског члана предсједништва БиХ.

Младен Иванић је рођен у Санском Мосту 1958. године. Дипломирао је на Економском факултету у Бањалуци 1981. године, а магистрирао три године касније на Економском факултету у Београду гдје је и докторирао 1988. године. Постдокторски студиј завршио је на Универзитету у Манхајму у Њемачкој 1988. и Глазгову у Великој Британији 1998. године.

Политичку каријеру почиње 1988. године када постаје члан Предсједништва Републике БиХ и на том мјесту остаје до 1991. године. Током 1994. године основао је и предсједавао Српским интелектуалним форумом.

Партију демократског прогреса Републике Српске (ПДП РС) основао је 1999. године и њен је први предсједник. На Четвртом општем Сабору ПДП-а, у априлу 2007. године, по трећи пут је изабран за предсједника.

У периоду између 2001. и 2003. године обављао је дужност предсједника Владе РС-а, прије чега је био предсједник канцеларије Консултантске куће „Делoе и Тух“.

Послије предсједавања Владом РС-а четири године је био на функцији министра иностраних послова БиХ.

Био је члан Економског савјета Владе Републике Српске (РС) у три мандата, између 1994. и 2000. године. Говори њемачки и енглески језик.

Радиосарајево.ба:  Зашто желите бити члан Предсједништва?

Младен Иванић: Очекујем да постанем члан Предсједништва БиХ послије октобарских избора, те да то буде један дио укупне побједе опозиције у РС-у, јер сматрам да је за будућност народа у РС-у и свих у БиХ важно да се власт ненародног, отуђеног и корумпираног режима што прије прекине.

Радиосарајево.ба: Какав је, према Вашем мишљењу, значај те функције?

Младен Иванић: Иако неки сматрају да се ради о протоколарној функцији, мислим да је њен значај веома велики, прије свега јер дефинише оквир и основу за неопходне промјене, као и за стварање озбиљне, одговорне и проевропске власти на нивоу БиХ. Ово не значи да ће будући представници РС у институцијама на БХ нивоу бити мање српски или, како то воли рећи Додик, „пробосански“. Напротив, бићемо по питањима положаја и ингеренција Републике Српске још чвршћи од СНСД-а, али радићемо тако да се постижу договори и да сви народи и сви појединци убудуће живе боље.

У том контексту, мислим да је за постизање такве структуре власти важна позиција члана Предсједништва. Осим тога, сматрам да је важно направити озбиљне промјене у БХ дипломатији, што је једна од најважнијих надлежности Предсједништва.

Радиосарајево.ба: Који су приоритети Вашег бирачког тијела?

Младен Иванић: Приоритети бирачког тијела у РС-у су, према мом виђењу, чврста Република Српска, одбијање било каквих атака на њену уставно-правну позицију у БиХ и пренос надлежности, као и њен економски развој, отварање нових радних мјеста и жестока борба против корупције. Тако ћемо и ПДП и ја, као кандидат, конципирати своје приоритете и посветити се провођењу свог програма у овим областима.

Радиосарајево.ба: Живимо у друштву које је створило касту политичара. Бити политичар у БиХ, колико је та функција прецијењена?

Младен Иванић: Један број политичара је свјесно, желећи да створи апатију и незадовољство свим политичарима, пласирао тезу да су сви политичари исти, да су сви неодговорни, да сви краду, да су сви у непотизму и да су сви супер богати с вилама на Азурној обали, бројним некретнинама и милионским девизним рачунима.

Зато се створила клима о којој постављате питање. Ја сматрам да се то мора прекинути, себе не доживљавам као припадника неке посебне касте, него напротив желим да након ових избора, заједно са својим сарадницима, докажем да се политика може водити другачије, да се одговорност и посвећеност послу сваког функционера мора ставити у први план. Тако ћу се понашати и ја и сви други изабрани функционери из ПДП-а.

Линк на којем се налази интервју:

http://radiosarajevo.ba/novost/162341/mladen-ivanic-za-radiosarajevoba-nismo-svi-isti-ne-krademo-svi-i-nemamo-vile-na-azurnoj-obali