http://pdp.rs.ba/intenzitet-rada-vije-a-ministara-bio/

Приликом представљања резултата мониторинга рада Вијећа министара и Парламентарне скупштине БиХ за 2015., представници ЦЦИ-а су у Сарајеву казали да може и пуно боље и да постоји незадовољство неким стварима, али “свако успоредба са претходним мандатним периодом и општом дисфункционалношћу, којој смо свједочили, говори у прилог актуелне власти“.

Консултант за мониторинг рада Вијећа министара и ПСБиХ Ивица Ћавар је истакнуо да је Вијеће министара БиХ током 2015., посматрајући по кварталима, имало прилично уједначен интензитет рада, уз континуирани раст ефикасности и продуктивности.

“Гледано појединачно, по годинама, резултати у 2015. бољи су једино од оних из претходне године. А овакви резултати директна су посљедица одуговлачења у процесу формирања власти и стављања ускостраначких и особних интереса испред општих“ сматра Ћавар.

Међутим, истакнуо је, интензитет рада био је далеко изнад виђеног у било којој години претходног мандата.

Оцијенио је да је Вијеће министара у посматраном периоду донијело низ мјера чије се позитивне посљедице већ осјећају, наводећи, између осталог, отварања могућности за извоз млијека и млијечних производа у ЕУ.

“Усвајањем измјена и допуна Кривичног закона БиХ, извршена је хармонизација кривичног законодавства БиХ с међународним правом, а епилог је оцјена о значајном напретку који је БиХ остварила, те скидање БиХ с такозване “сиве листе“ монивала“ казао је Ћавар.

По његовим ријечима, у 2015. утврђен је највећи број стратегија у посљедњих пет година, а Вијеће министара усвојило је и Економску реформску агенду и Акциони план за њено провођење.

“Акциони план за проведбу Агенде на разини Вијећа министара БиХ је ревидиран поткрај 2015. и од укупно 33 „генералне мјере“, које су садржане у њему, Вијеће министара је до краја 2015.  реализовало 17, дакле око 50 посто“ истакнуо је Ћавар, додајући да је и поред позитивних помака још много неријешених проблема.

Говорећи о Парламентарној скупштини БиХ, навео је да је интензитет рада и Представничког и Дома народа ПСБиХ у 2015. био највећи у посљедњих пет година.

“Оба дома у 2015. години имају већи број сједница и већи број сати проведених у раду на њима, него и у једној години претходног мандата. Број разматраних мјера, с друге стране, у просјеку је претходног мандата“ навео је Ћавар.

Може се рећи, додао је, да је најзначајнији проблем у раду ПСБиХ у 2015. била ниска реализација закона. Усвојено је свега 15 закона, “што је за нијансу боље од резултата у првој и посљедњој години претходног мандата, али је знатно лошије него у 2012., а поготово у 2013. у којој је усвојено 35 закона“.

Оцијенио је да су у 2015. направљени значајни помаци на ЕУ путу БиХ, подсјећајући да је у ПСБиХ усвојена Изјава о опредијељености институција на свим нивоима власти у БиХ за провођење неопходних реформи у оквиру процеса приступања ЕУ, чиме је отворена могућност за ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.

“С друге стране, БиХ још нема усвојен Програм интегрирања БиХ у ЕУ, који би објединио све постојеће обавезе, те поједноставио планирање и праћење ћелокупног процеса приступања БиХ у ЕУ“ навео је Ћавар.

Истакнуо је да је позитивна специфичност ПСБиХ, међу свим законодавним институцијама у БиХ, значајан број законских приједлога које подносе чланови ове институције, додајући да закони предложени од заступника и изасланика ПСБиХ тијеком 2015. године чине 42 посто од укупног броја закона који су се, тијеком ове године, нашли у парламентарној процедури.

“Транспарентност рада државног парламента је, континуирано, на завидном нивоу. ПСБиХ већ дуже вријеме представља институцију која је у домену транспарентности достигла ниво респектабилан и у ширим оквирима. То се односи и на wеб страницу ПСБиХ, која својом функционалношћу, количином података и редовношћу ажурирања, представља одличан примјер свима који желе унаприједити свој рад у овом контексту“ закључио је Ћавар.

Повезане вијести: