http://pdp.rs.ba/informacija-o-formiranju-istrazne-komisije-protiv-milice-markovic-u-savjetu-evrope/

Поводом неутемељених напада на министра иностраних послова Босне и Хрцеговине Игора Црнатка од стране посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милице Марковић претходних дана, а посебно због нетачне тврдње госпође Марковић да није предмет никакве истраге у Савјету Европе, Министарство иностраних послова БиХ жели да упозна јавност са чињеницама прикупљеним од стране Сталне мисије БиХ при Савјету Европе у Стразбуру:

„Поводом захтјева појединих чланова Парламентарне скупштине Савјета Европе за истраживање тврдњи о корупцији троје чланова Парламентарне скупштине Савјета Европе, од којих је једна госпођа Милица Марковић, формирана је комисија која је добила мандат да, између осталог прикупи неопходну документацију и потребне информације везано за могућа коруптивна дјеловања ова три посланика, као и било којих других посланика за које би се у међувремену појавила сумња.

Специјално истражно тијело формирано је одлуком Комитета министара Савјета Европе у јуну 2017. године, а чине га три независна експерта. Ово тијело се први пут састало у јулу 2017. године, а у септембру су одржана прва саслушања свједока.

Посебна истражна комисија има значајна овлаштења, посебан буџет, њен рад је строго повјерљив и потпуно независан у односу на Комитет министара и Парламентарну скупштину Савјета Европе, а први извјештај треба да поднесе до краја прве половине 2018. године.“

Министарство иностраних послова БиХ изражава жаљење што је један од посланика Парламентарне скупштине Савјета Европе из Босне и Херцеговине предмет сумње за коруптивна дјеловања у оквиру својих посланичких активности. Министарство сматра да је веома важно да се поштује принцип пресумпције невиности и изражава наду да ће рад поменуте комисије показати да посланици из Босне и Херцеговине нису били укључени у незаконите дјелатности, као чланови овог важног тијела Савјета Европе.

Канцеларија за односе са јавношћу

Повезане вијести: