http://pdp.rs.ba/incko-da-se-hitno-izvini-gradjanima-republike-srpske/


Шокирани смо застрашујућом изјавом високог предстваника у БиХ Велетина Инцка у којој је упоредио Републику Српску са НДХ, изјавио је данас предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић и позвао Инцка да се хитно извини грађанима Републике Српске.

Оцјењујући да је Инцково поређење “врло опасно и за сваку осуду“, Бореновић је рекао да то чини високи представник међународе заједнице у БиХ, који треба да гарантује провођење Дејтонског мировног споразума, што значи да штити и Републику Српску и БиХ.

Бореновић је указао да је Република Српска међународно призната и да је потпуно неприхватљиво да је Инцко пореди са “фашистичком НДХ“.

„Згрожени смо изјавом Инцка, која је крајње некоректна и за сваку осуду и тражимо да се под хитно извини грађанима Републике Српске. Никада нећемо дозволити да о Републици Српској тако говори и пореди са злочиначком НДХ. Високи представник је овим показао да се потпуно изгубио у провођењу свог мандата, умјесто да утиче на стабилизацију прилика у БиХ, која има двоентитетско уређење“, рекао је председник ПДП.

Поновио је да се 9. јануар слави 25 година као “Дан Републике Српске“, која је међународно призната као један од два ентитета у БиХ.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко истакао је да би због 9. јануара неком могло пасти на памет да слави дан оснивања НДХ.

Повезане вијести:

ПДП