http://pdp.rs.ba/igor-tsrnadak-za-migrantsku-krizu-se-mo/

Министри унутрашњих и спољних послова Аустрије, Словеније, Хрватске, Бугарске и земаља такозване балканске шесторке усвојили су у Бечу декларацију о заједничком управљању миграцијама.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, који је учествовао на конференцији, рекао је да се за мигрантску кризу мора пронаћи заједничко, европско рјешење. Црнадак је рекао да БиХ пажљиво прати ситуацију, те да неће дозволити да буде колатерална штета било којег сценарија, али да жели да буде дио заједничког одговора. Он је истакао да ЕУ није у могућности да сама ријеши проблем и да је за проналажење одговора потребан заједнички наступ са земљама ван Уније које су на рути.

Црнадак је навео да би из истог разлога било добро да су у раду конференције учествовали и представници Грчке и Европске комисије. Он је изразио забринутост због масивног прилива миграната и избјеглица и поздравио напоре које су сусједне и друге земље уложиле у погледу задовољавања њихових хитних потреба.

Црнадак је нагласио да је БиХ подношењем апликације за чланство у ЕУ доказала да вјерује у Европу и Унију и да би се успјешним рјешавањем мигрантске кризе показала да ЕУ функционише и у кризним ситуацијама.

Министар иностраних послова БиХ говорио је на министарском панелу у оквиру којег су шефови дипломатија разговарали о актуелној мигрантској кризи, њеним узроцима и могућим рјешењима, изградњи капацитета, сарадњи са трећим земљама и размјени информација са земљама поријекла.

Домаћини министарске конференције под називом „Заједничко управљање миграцијама“ били су министар унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер и министар иностраних послова Себастијан Курц.

Повезане вијести: