http://pdp.rs.ba/igor-tsrnadak-na-konferentsiji-evropsk/

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине и потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак учествује на конференцији „Подршка локалним предузетницима и малим и средњим предузећима дуж иницијативе кинески појас и пут у Југоисточној Европи“. Конференција се одржава 19. маја 2016. године у Трсту у организацији Европске банке за обнову и развој (EBRD) и Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) којом тренутно предсједава Босна и Херцеговина.

Министар Црнадак је у име Босне и Херцеговине одржао уводно излагање у оквиру сесије на високом нивоу. Поред министра Црнатка, на овој сесији су говорили италијански министар транспорта и инфраструктуре Graziano Deirio, предсједник кинеског фонда „Пут свиле“ Wang Yanzhi, и предсједник одбора банке Интеса Санпаоло Gian Maria Gros-Pietro.

Министар Црнадак је нагласио да ова конференција представља значајан корак у сарадњи Централно-европске иницијативе са партнерима ван региона, наглашавајући да сваки инфраструктурни пројекат иницира развој предузетништва што додатно подстиче економски развој. Тај процес је незамислив без снажног учешћа међународних финансијских институција и блиске сарадње са Кином, која тренутно представља један од главних покретача свјетске економије.

Као представник земље која предсједава ЦЕИ у току 2016. године, министар Црнадак је похвалио кинеску спремност за сарадњу са земљама региона те истакао да је Кина значајан инвеститор у великим електро-енергетским пројектима у нашој земљи.

„Иницијатива „кинески појас и пут у Југоисточној Европи“ би могао бити значајан корак напријед наших земаља у развоју ка земљама развијеног свијета. Имплементација пројекта, уз постизање значајног напретка у повезаности унутар региона и ка остатку Европе и Азије, ниво трговинске размјене и инвестиција би могли бити вишеструко повећани“, закључио је министар Црнадак у свом уводном излагању.

На крају конференције министар Црнадак је у име ЦЕИ изнио и завршна запажања конференције чији је циљ била размјена искустава, идеја и приједлога за проналажење ефикаснијих модела повезивања и финансирања и ефектније употребе повезаности и комплементарности економија региона како би се повећала запосленост и други макроекономски показатељи.

Министар Црнадак је истакао да је конференција успјешно дефинисала значајне могућности локалних предузетника и малих и средњих предузећа те на тај начин понудила начин њиховог даљњег развоја са циљем јачања могућности, повећања стандарда рада и ојачање конкурентности. Министар Црнадак је нагласио да је ова конференција само први корак пројекта „кинески појас и пут у Југоисточној Европи“ чија би имплементација требала донијети стварну трансформацију економија земаља региона. На крају, министар је предложио да се у оквиру ЦЕИ успостави механизам за праћење имплементације како би све земље региона благовремено добијале ажуриране информације о свим значајним активностима у оквиру овог пројекта.

Повезане вијести: