http://pdp.rs.ba/igor-crnadak-za-buku-dodika-i-cvijanovicevu-pojede-frustracija-i-zato-me-napadaju-neka-samo-nastave/

На почетку нашег разговора Црнадак се осврнуо на функционисање власти на нивоу БиХ, објашњавајући тренутни застој у сарадњи коалиционих партнера стандарним стањем на бх. политичком небу.

На нивоу институција БиХ не дешава се ништа што нисмо већ видјели раније. Мање-више, уобичајене ствари за бх. прилике. Већина функционише од тачке до тачке, али видимо да је тако и на нивоу ентитета. У РС имамо на снази захтјеве за смјене министара и то од предсједника странака у владајућој коалицији. У ФБиХ имамо честе застоје у раду Парламента и нигдје немамо чврсту и стабилну већину и у таквом ћемо амбијенту дочекати наредне изборе.

Значи, без помака и покушаја да се промјени ситуација на боље у наредних годину и неколико мјесеци.

Тако некако. Није реално да дође до прекомпозиције скупштинских већина, као ни да се поправе односи.

Занимљиво је да је коалиција која би требала да чини власт на нивоу БиХсастављена на основу животних ствари, економије, развоја, привреде, људских права, а не на међунационалним и уставним питањима. Ипак, нико се ту није снашао добро, па сте се опет вратили оном што политичари код нас најбоље знају. Ви сте неко ко учествује у власти. Зашто сте то допустили?

Ми као представници РС на то нисмо утицали нити смо то жељели. Али ако добијете од Бакира Изетбеговића причу о ревизији, ако добијете са хрватске стане причу о попису и на силу усвајање резултата, онда једноставно ви сте принуђени да реагујете. Ми смо рекли реформе, европски пут, борба против корупције су главне ствари, али све то у оквиру очувања и апсолутне одбране позиције РС унутар БиХ. Тако гдје је то било угрожено, ми смо реаговали и зато су сви други процеси стали.

Али не можемо баш рећи ни да из РС нису долазиле сличне одлуке које су доприносиле стварању тензије.

Које?

Па одлука Младена Иванића да упркос томе што је дан РС проглашен за неуставан доведе Трећи пук на параду.

Ма не бих ја рекао то. То питање извођења пука у пратњи члана Предсједништва је дошло са друге стране. То је апсолутно право. Па недавно сте видјели Бакир Изетбеговић је давао почаст палим борцима АБиХ и са њим је био пук који баштини ту традицију. Ја мислим да је и ту Младен Иванић добро одреаговао.

Значи, како Ви тврдите са ваше стране нема никакве одговорности за овакво стање у земљи.

Ја понављам, не знам за ни једну ствар да сам ја или неко други од представника РС у Савјету министара, Младен Иванић или било ко из РС било коју напету ситуацију изазвао својим првим потезом.

Да покушамо овако. Шта је то што сте ви учинили што би директно утицало на стварање бољег живота у овој земљи?

Што се мене лично тиче мој посао је такав да обавезе нису директо везане за животна питања. Ипак, ми као политичка партија и Савез за промјене смо направили неке ствари које су биле добре. Највећи дио европске приче и енергије је долазио са тог нивоа. Неке ствари попут нове цијене лијекова су ствари на којима смо истрајали. Мислим да је то отприлике то, гдје се врте некакви ефекти.

И то је све што сте очекивали да ћете за 2,5 године урадити. Снизити цијене лијекова и стварати оптимизам и енергију на путу ка ЕУ.

Да смо задржали амбијент међусобног повјерења које је постојело на почетку могли смо много више да урадимо. Нажалост, данас ствари иду теже и зато смо ту гдје јесмо.

Што значи не тако далеко од почетка. Рекли сте да се ваш посао не дотиче директно животних питања. Ви сте неко ко ради на промоцији БиХ на међународном плану. Ипак, многи Вам замјере како то радите, те оптужују да сте неко ко се превише разбацује непотребним путовањима и тако троши новац грађана и ресурсе БиХ и да за то ником не одговарате. Поједини посланици и власт у РС тврде да сте више од два милиона КМ потрошили на путовања, а да БиХ никада лошије није стајала на међународном плану.

А ко каже да никад није лошије стајала?

Посланици и делегати Парламента БиХ, ваши коалициони партнери који су Вас и позвали на јавно саслушање због ових ствари.

Ја једва чекам то јавно саслушање да се и тамо чује шта радим. Питати министра иностраних послова зашто путује је највећа глупост. То је као да питате голмана што је одбранио пенал. То је мој посао. Све и једно моје путовање је забиљежено медијски и потпуно је документовано и без ревизијских замјерки. То је једна спинована прича да се мени нанесе политичка штета. Што се тиче ефеката, БиХ никад боље није стајала на међународном плану. Ми смо након година застоја успјели да покренемо европски пут и имали смо прошле године највећи помак напријед на евроспком путу. На крају, из свих састанака и контаката које сам имао дошао сам до закључка да и позиција РС никад није била чвршћа. Према томе, ја уопште не разумијем такве коментаре, осим што то можемо протумачити као нападе у сврху дневне политике.

Ових дана се повела велика расправа око измјена Кривичног закона БиХ. Због Ваших коментара у вези са овим измјенама Милорад Додик вас је назвао издајником. Иначе, Ви сте стално у жижи јавности због сукоба прво са Милорадом Додиком, а у посљедње вријеме и са Жељком Цвијановић.

Мене стално нападају јер добро радим свој посао. И зато што знају да добро промовишем РС. Они су свјесни да колико год причам у иностранству лијепо о РС не могу да причам лијепо о њима јер нису ништа добро урадили за РС и овај народ. Они не могу то да поднесу и то је једна тешка фрустрација, која их изједа и због чега се сваки дан баве са мном. Само нека наставе, мени то не смета.

Када говоримо о БиХ и њеном напретку ка ЕУ, што сте и поменули, Ви сте често оптимистични. Ипак, многи интелектуалци и стручњаци тврде да стварног напретка уопште нема. Чак код нас не постоји ни унутрашњи договори па ни разговори. Постоји ли данас стварни разлог за толики оптимизам?

Постоји разлог за оптимизам, али не треба правити велику хистерију око тога и посматрати то као спектакуларан успјех. Ко год познаје процесе зна да је прошла година била велики напредак. Е сад, кад говоримо о конкретном уицају тог напретка на живот грађана, плате, стандард, то је друга ствар. Ипак, то је најмање питање за Савјет министара, а највише за ентитетске владе.

Поред тога што сте Ви оптимистични како да то буду и грађани кад сте и сами рекли да не очекујете неке промјене у функционисању власти које би могле да на већи начин утичу на стватрање бољих услова за напредак?

Очекујем да ми ипак покажемо минимум памети и одговорности сви заједно. И још једном аплеујем да одвојимо то дневно-политичко ударање између партија и појединаца од оног што је важно за европски пут напријед. Позивам још једном 33 радне групе да што прије заврше посао и да то завршавамо, да у првом тромјесјечју добијемо статус кандидата за члана ЕУ.

Скоро је Мирослав Лајчак рекао да је ЕУ оставила Западни Балкан, препустила га тотално домаћим политичарима који то обилато користе. Зашто се код нас све што се препусти домаћим политичарима одмах уништи?

Ја сам разговарао у задњих неколико седмица више пута са Лајчаком и мислим да је његова кључна идеја била да међу кључним људима ЕУ пробуди додатну енергију за Западни Балкан. Његову изјаву ја тумачим као позив на снажнијем инсистирању на европским вриједностима и то је оно што и ја радим. То је оно што нам треба за бољи живот и видљиву промјену у друштву. Без обзира на све! Најбољи примјер за ово што говорим је РТРС на коме се на један пропагандистички начин уљпшава све око предсједника РС Милорада Додика, а сви његови политички противници свакодневно се масакрирају. Ако је то европски стандард онда треба да нам кажу. Тако мислим и за правосуђе и све остале секторе.

Али кад говоримо о тим европским вриједностима о којима причате, свим политичарима су пуна уста тих вриједности које се након теоретисања одмах негдје изгубе.

Нама треба ред у друштву. ПДП од свог првог дана то држи високо на листи приоритета. Треба нам систем, институције које раде без обзира ко је предсједник. Праводуђе које неће народног посланика који киднапује човјека и држи га 12 дана казни са 3.000 марака. РС не може напредовати са таквим правосуђем. Исто је и са БиХ. Ми немамо ни један случај процесуирања високе корупције. Јавна је тајна, немојте ме питати о именима, али постоје политичари који јавно, на глас причају да су за ЕУ, а у ставри у себи се надају да та ЕУ дође накад кад они не буду политички активни. Тим људима не одговара ред, поријекло новца, једнакост свих пред законима.

Зашто да Вас не питам за имена?

Па, зато што нећу да компликујем додатно политичку ситуацију у земљи.

Покренули сте и причу око Представништва РС у Израелу, чиме сте показали шта се тамо ради односно не ради.

Представништва РС у свијету су добра идеја, али потпуно лоше вођења и реализована. На примјеру Израела то се претворило у једну велику међународну бламажу и једну срамоту за РС. Немојте мислити да је мени драго слушати од људи из израелске владе када говоре то што говоре о Представништву које не ради, чији шеф не смије да пређе праг ни једне институције израелске владе. Да немају никакве активности, да ништа није забиљежено и да је то претворено у приватно предузеће које сваки мјесец уредно добија траншу од Владе РС. И сад су Младен Иванић и Игор Црнадак криви Милораду Додику што су та питања на столу. Нека он одговори на та питања а нас остави на миру.

Какву сарадњу имате са другим представништвима?

Имао сам састанке у са шефовома представништава у Вашингтну и Бриселу. Има идеја за Грчку и инвестиције. Што се мене тиче врата су потпуно отворена и може се направити синергија тих представништава и амбасада БиХ што би ишло у корист РС. Али не можете то радити ако имате представништва какво је ово у Израелу.

НАСТАВЉАМО СЕ БОРИТИ ПРОТИВ КОРУМПИРАНЕ ВЛАСТИ КОНТИНУИТЕТА У БАЊАЛУЦИ

На крају смо се осврнули и на стање у бањалучком ГО ПДП-а чије је кормило Црнадак преузео у недјељу.

Шта очекујете од градског одбора ПДП?

Тренутно влада једна одлична стмосфера која даје оптимизам и за мене је ово велики изазов и велика част. ПДП је партија која је настала у Бањалуци и ПДП заслужује да добије шансу да нешто направи у највећем граду РС. Слиједу успостављање нове струцтуре коју смо озваничили. Имаћемо у септембру именовано близу 150 повјереника за свако бирачко мјести И са политикама ПДП-а које су јасне радимо организациону структуру која ће доћи до сваке улице и сокака, те увјерен сам да ће то донијети најбоље резултате. Такође, све вријеме ћу које будем имао на располагању ћу искључиво користити за јачање ПДП-а у Бањалуци И то је моја велика политичка мисија.

А шта је о могућој сарадњи са “одметнутим” ДНС-овцима?

ПДП је опозција и ми се настављамо борити против корумпиране власти континуитета. Овдје се ништа није промјенило од Драгољуба Давидовића до Игора Радојичића. Гледамо све исте ствари и ми то хоћемо да мијењамо. Спремни смо за нове савезе да градимо мостове према новим структурама политичком партијама које хоће да мијењају ствари. Сигурно је да ћемо ми са овим људима из ДНС-а разговарати поново о могућој сарадни, али исто тако планирамо да у наредним данима се видим са одборницима СДС-а и НДП-а и видим са њима какви су њихове планови.

РАЗГОВАРАО МИЛОВАН МАТИЋ

Повезане вијести:

ПДП РС