http://pdp.rs.ba/igor-crnadak-borba-protiv-terorizma-najvazniji-prioritet/

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је у Загребу, на министарском састанку Партнерске комисије Америчко-јадранске повеље, да борба против радикалног екстремизма и тероризма остаје најважнији безбједносни приоритет за надлежне институције, агенције и службе на свим нивоима у БиХ.

Црнадак је као приоритет БиХ навео и ефикасну сарадњу и размјену података са сусједним и другим земљама с циљем заједничке борбе против тероризма.

Током обраћања, Црнадак је указао на потребу поправљања општег политичког амбијента у регији наводећи да ће БиХ наставити да доприноси развоју добрих односа, посебно у „троуглу“ Србија-Хрватска-БиХ, јер је то од пресудног значаја за будућност и стабилност региона.

Црнадак је рекао да редовни састанци Америчко-јадранске повеље пружају добру прилику за размјену мишљења, расправу о питањима од заједничког интереса и отварају могућности за даље јачање сарадње.

Министар иностраних послова БиХ нагласио је важну улогу Америчко-јадранске повеље у регији, додавши да је она постала средство политичке, безбједносне, одбрамбене и војне сарадње.

Црнадак је навео да је у посљедњих 18 мјесеци БиХ остварила знатан напредак у спровођењу реформске агенде, што је ЕУ препознала, прихватила захтјев за чланство и властима у БиХ прошле седмице уручила Упитник Европске комисије.

БиХ је у децембру 2008. године постала пуноправна чланица Америчко-јадранске повеље и од тада активно учествује у овом регионалном форуму, а до сада је и три пута предсједавала Повељом.

Поред Албаније, БиХ, Црне Горе, Хрватске и Македоније као пуноправних чланица, Србија, Словенија и самопроглашено Косово имају статус проматрача у овој иницијативи.

Повезане вијести: