http://pdp.rs.ba/i-ma-arski-shef-diplomatije-u-posjeti-p/

Послије аустријског шефа дипломатије, Партију демократског прогреса посјетио је данас и мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто.

Сијарто је високи функционер владајуће мађарске партије Фидес, која је као и ПДП, чланица групе Европске народне партије.

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић и потпредсједник ПДП Игор Црнадак, шеф дипломатије БиХ, разговарали су о продубљивању сарадње двије партије.

image-0.02.01.c6f97aa0bd8849e577c970845af41624e6dd9ae6738c7379d4427b98428ac19a-V

Петер Сијарто рекао је да је мађарска Влада опредијељења за ширење Уније и да је предана уласку БиХ у ЕУ. Он је нагласио да је један од фокуса мађарске политике евроинтеграција ових дијелова Балкана, додајући да су евроинтеграције набоље рјешење за стабилност и напредак западног Балкана.

Сијарто је нагласио да рачуна на сарадњу ПДП, као чланице Европске народне партије, и Фидеса на промоцији евроинтеграција у овом дијелу Европе.

IMG_1856

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић рекао је да мађарска партија Фидес може значајно помоћи у томе како сачувати идентитет народа и групације у ЕУ, али и у кориштењу европских фондова.

„Мислим да је Фидес и Мађарска најбољи примјер како се може унутар Уније сачувати властити идентитет и на тај начин градити односе унутар ЕУ у интересу првенствено својих грађана и свог народа“, рекао је Бореновић.

Он је навео да су он и Сијарто констатовали да та странка може помоћи ПДП-у у развоју партијских структура, као и у преузимању европских вриједности.

Бореновић је рекао да ова мађарска партија има веома добро вођене изборне кампање, те да је договорено и да екипа млађих чланова ПДП-а „узме одређена искуства у вођењу кампања од Фидеса“.

Sijerto 03

Повезане вијести: