http://pdp.rs.ba/golijanin-protivnitsi-rs-nisu-u-saraje/

Највећи противници Републике Српске нису у Сарајеву, већ су то криминалци под окриљем актуелне власти у РС, изјавио је данас у Источном Сарајеву члан Предсједништва Партије демократског прогреса Александар Голијанин.

Он је то рекао говорећи о проблемима у којем се налази Јавно предузеће „Никола Тесла“, описујући их као „добро осмишљен злочиначки подухват под окриљем Савеза независних социјалдемократа“.

Наиме, полиција у РС поднијела је Специјалном тужилаштву РС извјештај против бившег в.д. директора предузећа „Никола Тесла“ из Бањалуке Драгана Вучетића због основа сумње да је злоупотријебио службени положај и извршио пословну превару, чиме је овом предузећу нанио штету од 1.104.878 КМ.

– Циљ је један, а то је извући новац за личну корист и запослити што више партијских активиста. Они који причају о неком референдуму који не би ни знали провести и који су оштетили РС за више милијарди су издајници Републике Српске – рекао је Голијанин.

Такође је позвао тужилаштва да прошире истрагу на све оне који су омогућили овакве криминалне радње, додајући да је један од њих и предсједник СНСД Милорад Додик.

Говорећи о најавама да ће цијена електричне енергије у РС бити повећана, Голијанин је позвао директорку Електропривреде РС Браниславу Милекић да одступи с те позиције.

– Актуелно руководство овог предузећа је показало тоталну неспособност и за девет година нису успјели повећати капацитете ни за један мегават, а расписали су мноштво тендера који имају само коруптивни карактер – рекао је Голијанин.

Он је додао да је у том периоду у Електропривреди РС запослено више од 3.000 партијских симпатизера који ништа не раде, а добијају огромне плате.

Голијанин је критиковао и најављену изградњу аутопута Бањалука – Млиништа, у шта би требало да буде уложено 600 милиона евра, истичући да у Републици Српској постоји много приоритетнији правци које би требало да буду изграђени.

“То је пут `у слијепо`, а морао би бити дио европске мреже, и свакако би га морали прихватити и Хрвати”, рекао је Голијанин.

Он је упозорио да у Српској постоје магистрални путеви, посебно у источном дијелу, који су у “катастрофалном стању”. Голијанин је као примјер навео путни правац Фоча – Шћепан Поље, којим, како је рекао, аутобуси иду “козјом стазом”. “То је најатрактивнија туристичка дестинација коју годишње посјети више од 100.000 људи и требало би да буде међу приоритетима”, навео је Голијанин.

Голијанин је позвао министра саобраћаја и веза Републике Српске Неђу Трнинића и стручњаке у овој области “да на поштен и регуларан начин почну да планирају те послове” и обрате пажњу на саобраћајнице на источном дијелу Српске.