http://pdp.rs.ba/golijanin-dodik-se-plashi-protesta-u-sr/

Електропривреда и Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске су у директној служби врха СНСД-а и финасирања њихових предизборних кампања, изјавио је данас у Источном Сарајеву члан Предсједништва ПДП-а Александар Голијанин.

,,Одлука Регулаторне комисије о поскупљењу струје биће поништена,али не због тога што до повећања цијене није требало и смјело доћи, већ зато што је предсједник Републике Српске недавно изјавио да ће наредити Комисији да укине одлуку“, каже Голијанин и додаје да веће лицемјерје у животу није чуо:

,,Онај који им је наредио да подигну цијену струје сада је, због озбиљног страха од протеста које је најавио Савез за промјене, наредио заустављање и укидање одлуке о поскупљењу.

Голијанин подсјећа да је по закону Регулаторна комисија независно тијело и да предсједник нема надлежност да јој наређује, али да у пракси Комисија није ни независна ни стручна већ слуга врха СНСД-а.

То служење добро се исплати, јер Комисија има 32 запослена који годишње на плате потроше 1,7 милиона марака, што је 4.500 марака по раднику мјесечно.

,,Да је Комисија стручна не би предлагала повећање цијене струје грађанима и привреди већ би рјешење нашла у повећању цијене струје за извоз. Извозна цијена једног мегавата у Електропривреди Српске је 73 марке, док Електропривреда Федерације БиХ истим купцима један мегават продаје за 95 марака. То је на годишњем нивоу разлика од 40 до 50 милиона марака“, истиче Голијанин и додаје да би друго рјешење за повећање прихода без повећање цијене струје за грађане и привреду могла бити боља наплата:

,,Политички моћници не плаћају струју“, тврди Голијанин и као треће рјешење предлаже смањење дистрибутивних губитака:

,,Ресорно министарство признало је да су губици на нивоу године око 40 милиона, а ја тврдим да се ради о дупло већој суми, посебно на подручју Електрокрајине“.

Голијан се осврнуо и на најављену докапитализацију и приватизацију Банке Српске. Сматра да је то још једна у низу ,,шарених лажа“ предсједника Српске и да ће епилог бити исти као са Бобар банком.

,,Те двије банке служиле су да се ‘испумпа’ новац из ИРБ-а кроз кредитне линије партијским моћницима.Огроман новац прелио се у приватне џепове“, тврди Голијанин и закључује да је Банка Српске још једна у низу афера СНСД-а и нови удар на Републику Српску.

 

Повезане вијести: