http://pdp.rs.ba/golic-sukob-sds-i-snsd-u-brckom-imaju-finansijsku-pozadinu/

На сљедећој сједници Скупштине Брчко дистрикта, која треба да се одржи 10. новембра, могла би да буде отклоњена дилема да ли ће актуелни градоначелник Синиша Милић (СНСД) остати на функцији или ће бити успостављена нова посланичка већина, са другим кандидатом за ову позицију.

Синиша Голић, предсједник Општинског одбора ПДП-а и посланик ове странке у Скупштини Брчко дистрикта, објашњава да је криза власти у овој средини константна у посљедња два сазива.

„Садашња фаза кризе је ипак специфична, јер је генерисана изнутра, од појединаца који су дио власти. Њихов сукоб има финансијску позадину, али се настоји представити као национални. У сваком случају, главни узрок тензија јесте то што је ријеч о непринципијелној коалицији. Рецимо, када су у питању српске странке, не знам да ли у РС постоји град или општина гдје су СНСД и СДС заједно у власти, а овдје јесу“, каже Голић.

Иначе, сукоби унутар већине у Брчком, који трају већ дуже вријеме, кулминирали су средином прошлог мјесеца, када је градоначелник Синиша Милић са позиције савјетника смијенио Исмета Дедеића (СББ), уз којег су стали сви бошњачки представници. Након тога су учестале незваничне процјене да СНСД и СДА настоје да истисну једни друге из власти, те да СНСД-у недостају два посланичка гласа за такву замисао, док СДА покушава да обезбиједи још четири руке.

Ипак, овакав однос снага је провизоран и подложан промјенама, будући да, како кажу познаваоци локалних прилика, „ових дана у Брчком преговара свако са сваким“, а све то одвија се и уз заоштравање односа СНСД-а и дијела СДС-а.

Прекомпозиција већине у Брчком не може се остварити етничком мајоризацијом, пошто свака владајућа коалиција мора да има адекватну тронационалну структуру. Због тога Голић, одговарајући потврдно на питање да ли је ПДП заинтересован за улазак у евентуалну нову власт, одбацује тезу која је у посљедње вријеме могла да се чује у Бањалуци – да би на тај начин било разбијено српско јединство.

„Расплет је још неизвјестан, али сматрам да су веће шансе да градоначелник Синиша Милић буде смијењен, него да не буде. Шта год да се деси, нема никаквог основа да се потеже прича о патриотама и издајницима, јер ће и потенцијални нови градоначелник сигурно бити Србин“, каже Голић.

Мада се закулисни контакти странака у којима се разматрају нова савезништва одвијају у амбијенту наглашеније националне реторике, упућени у ситуацију у Дистрикту тврде да је све „запело“ због новца, те да су тренутно два главна повода за „надгорњавање“ – износ новог кредитног задужења за Луку Брчко и измјене закона којим се регулише наплата паркинга.

Наш саговорник сматра да то није никаква новост у Брчком, пошто је ријеч о локалној заједници која располаже значајним финансијским средствима.

„Буџет Дистрикта је око 200 милиона марака. То је велики новац. У протеклом периоду било је низ афера повезаних са разним пројектима. Све то говори, без обзира на спиновања, да су и сада, нажалост, лични интереси појединаца изнад општег добра грађана“, закључује Синиша Голић, први човјек ПДП-а у Брчком.

Партија демократског прогреса је на изборима у Дистрикту наступала у коалицији са Напредном Српском и тај савез је, са 2.754 гласа, првобитно добио два посланика – Синишу Голића (ПДП) и Зорана Кокановића. Међутим, Кокановић је крајем марта 2017. из Напредне Српске прешао у Социјалистичку партију, али је задржао опозициони став.

Повезане вијести:

ПДП РС