http://pdp.rs.ba/gligoric-svako-ko-zeli-da-cjepka-opoziciju-u-rs-pomaze-rezimu-ili-mu-postaje-saucesnik/

ВИЈЕСТИ.БА: Дуго времена сте власт, али и јавност генерално, упозоравали на земљишну мафију у РС. Како коментаришете случај хапшења Мирка Стојчиновића, бившег замјеника правобраниоца РС и актуелног помоћника директора за послове надзора у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове?

ГЛИГОРИЋ: У неколико наврата рекао сам Милораду Додику да би, ако искрено мисли да се бори против организованог криминала када је у питању земљишно-грађевинска и земљишно-књижна мафија, требало да истражи и ухапси људе чија сам имена навео – Будимир Станковић, Мирко Стојчиновић, Александар Деурић, Ћана Бабић, Данијала Домазет. Такође, једном приликом сам му рекао сам да он то неће урадити, нити смије урадити, јер су то људи око њега који имају личну корист. Само од Града Бањалуке милијарда у некретнинама прешла је на физичка лица, тј тајкуне из СНСД-а.

Када говоримо о Стојчиновићу, подсјећам да сам на свом блогу писао о каквом лику се ради. Такође, молио сам народне посланике и позиције и опозиције да га не именују за замјеника правобраниоца, јер сам знао да је тај човјек дошао да буде у служби физичких лиа и да оштети Град Бањалуку, а неколико година након мог писања, Игор Радојичић је затражио да се проведе институционална истрага против Стојчиновића.

Када је Мирко Стојчиновић конкурисао на мјесто помоћника директора за надзор у Геодетскох управи, знао сам да га враћа Будимир Станковић, кум Милорада Додика, па сам молио, упозоравао и тражио од Владе РС да он не може бити именован на ту функцију, него да мора бити процесуиран.

ВИЈЕСТИ.БА: Хоће ли овај случај бити један у низу или ће се хапшењем Стојчиновића ставити „тачка на и“? Шта очекујете?

ГЛИГОРИЋ: Могуће су двије солуције. Прва је да Додик у јавности направи одређену дистанцу, те да ове људе за које је јавност сазнала да су незаконито радили и оне друге који су од тога имали корист, похапси и процесуира, те да се након тога поново активира теза, која је из Палате предсједника РС својевремено у јавности пуштена, у смислу да је Додик добар, али да су људи око њега лоши. Но, сматрам да је Додик закаснио са том варијантом.

Друга солуција је да Додик само мало заталаса то питање, а да се у суштини све то претвори у фарсу. Ипак, мислим да Додик тежи првој варијанти. Након хапшења Стојчиновића, министар унутрашњих послова РС Драган Лукач одржао је конференцију за новинаре, а то обично не ради. Обично се упуте саопштења за јавност из МУП-а или изјаве даје неко од портпарола полиције или Тужилаштва. Но, у случају хапшења Стојчиновића, Лукач је лично проговорио, што значи да су се он и Додик тако договорили да би дали на значају и озбиљности овог хапшења.

Тако посматрајући, постигли су одређени ефекат и сада јавност очекује да ли ће се процес истраге проширити и на лица која су имала корист од незаконитих радњи. Ако је Стојчиновић оштетио Град Бањалуку, мора се доћи и до лица која су имала корист од тога, а то је Будимир Станковић, кум Милорада Додика.

Познато ми је да су Милорад Додик и Будимир Станковић имали и физички обрачун, у којем је најгоре прошао Станковићев син Драган. Можда почиње обрачун, јер знам како Додик размишља и увијек ће жртвовати људе из окружења да би он опстао.

ВИЈЕСТИ.БА: Осврнућемо се активности покрета Трећи блок, чији сте један од оснивача. О каквом покрету је ријеч? Је ли то нова политичка струја у РС? О чему се ради?

ГЛИГОРИЋ: Трећи блок је удружење и отворен је за све поштене људе, интелектуалце и странке које прихватају његов програм. Трећи блок је потпуно супротстављен странкама које су на власти. Режим жестоко критикују и својим програмом Трећи блок нуди излаз из постојећег стања.

Трећи блок се не може везивати нити за једну политичку странку, јер има своју самосталност, аутономију и свеобухватан економско – социјални програм, те се у много чему разликује од програма других странака.

ВИЈЕСТИ.БА: Члан сте Главног одбора ПДП-а. Какав Вам је став о уједињењу са НДП-ом?

ГЛИГОРИЋ: Будући да су руководства двију странака задужена да то питање ријеше, у наредном периоду остаје да се очитују са приједлогом о томе да ли су створени услови да се уједињење реализује.

ВИЈЕСТИ.БА: У опцији уједињења ПДП-а и НДП-а, шта ће бити са СДС-ом и Савезом за промјене?

ГЛИГОРИЋ: Савез за промјене, као политичка структура и снага, постоји и функционише са одређеним потешкоћама. Мишљења сам да би, у случају промјена, органи ПДП-а, НДП-а и СДС-а, требало да отворе то питање.

Сматрам такође да би требало превазићи одређене потешкоће у раду Савеза за промјене у смислу да се недовољно често састаје и иступа у јавности, односно да то треба унаприједити. Мишљења сам да Савез за промјене треба да опстане, те да снажно искорачи и тражи промјене на одлучнији начин.

ВИЈЕСТИ.БА: Хоће ли бити заједничког наступа на изборима 2018. године?

ГЛИГОРИЋ: Људи се најчешће посвађају управо у кадровским комбинацијама. Мислим да ће и овог пута улози бити велики, али сам увјерен да ће се све то превазићи. Свака слабост или цјепкање опозиције иде на руку компактном режимском политичком блоку. То се мора имати у виду. Свако ко жели да цјепка опозицију помаже режиму или му постаје саучесник. Озбиљна су времена, а власт је починила огромне штете да би се сада због кадровских питања смјело било шта довести у питање када је ријеч о Савезу за промјене.

Разговарала: Невена Ћосић

(Вијести.ба)

Повезане вијести: