http://pdp.rs.ba/gligoric-investitori-zainteresovani-za-turizam-poljoprivrednu-proizvodnju/

Са начелником Одјељања за привреду и друштвене дјелатности Града Добоја, Тихомиром Глигорићем, разговарали смо о тренутном стању добојске привреде, могућностима и плановима за будући период. У интервјуу за наш портал Глигорић је говорио и о значају чланства у Асоцијацији регија, градова, организација и институција Централне и Југоисточне Европе и потреби активног учешћа грађана у сарадњи са Институтом регија Европе.

Прије два мјесеца именовани сте за начелника градског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности. Какво стање сте затекли и шта планирате урадити у будућем периоду?

Стањем у привреди и друштвеним дјелатностима не можемо се баш похвалити, јер и оно што је функционисало катастрофална поплава је девастирала и посљедице се осјећају и данас. У наредном периоду морамо интензивније дјеловати у овој области и учинити конкретне напоре у смислу стварања фонда за подстицај реалног сектора, дефинисања пословних зона и бенефиција за домаће и стране инвеститоре, побољшање услова пословања у нашем граду за све привредне субјекте, а посебно мала предузећа, са до пет запослених радника, а којих је 85 % у нашем граду, како би добила подстицај да се развијају и пређу у вишу категорију. Планирамо да се посветимо и проблему нефункционалне приватизоване имовине која је девастирана и представља ругло града, у жељи да се кроз заједнички интерес та имовина стави у функцију развоја привреде у Добоју, на примјер кроз јавно-приватно партнерство. Такође, планирамо да се у пуној мјери посветимо веома интересантним и обећавајућим секторима туризма и пољопривредне производње и прераде, за шта већ имамо испољен интерес неких домаћих и страних инвеститора. И у области спорта постоје конкретни планови у вези са ревитализацијом спортских објеката…

Убрзо након именовања сте Добој учинили дијелом Асоцијације регија, градова, организација и институција Централне и Југоисточне Европе окупљених око Института регија Европе (ИРЕ). Какву корист град и грађани могу имати од тога?

Са Институтом регија и градова Европе могуће је отворити, за наш град важну, тему екологије и обновљивих извора енергије, као и сарадњу у области образовања и размјене студената, о чему ће детаљније бити разговарано приликом посјете предсједника Института Шаусбергера Добоју који је планиран за крај марта. Колико ће грађани имати користи зависиће и од тога колико се и сами буду укључивали и нудили занимљиве пројекте за заједничку реализацију. Циљ нам је да подстакнемо грађане, привреднике и иноваторе да у градске службе долазе са својим предузетничким идејама, а ми да учинимо све што је у нашој моћи да те пројекте подржимо и кандидујемо различитим међународним асоцијацијама и инвеститорима. У том циљу ћемо у фебруару организовати и посјету министра вањских послова Игора Црнадка Добоју, када ћемо га детаљније упознати са нашим плановима и замолити за посредовање у стварању ближих контаката са амбасадама у БиХ. Након ове посјете планиран је и састанак градоначелника Добоја и његових сарадника са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем и амбасадорима у БиХ.

Одржан је округли сто са локалним привредницима приликом чега је најављена регионална конференција са представницима институција БиХ и амбасадорима земаља које су до сада помагале Добој. О чему је ријеч?

Округли сто је био велики успјех зато што су привредници и градска управа испољили заједнички интерес да се ради на стварању повољнијег пословног окружења и изналажењу могућности за подстицај реалног сектора, у чему посебну улогу има Привредни савјет Града Добоја. Формирана је радна група коју чине учесници који су имали конкретне приједлоге и предсједници различитих удружења, чији је задатак да формулишу заједничке закључке привредника и градске управе са јасним смјерницама о даљим активностима како би се што боље припремило за такође, крајем љета планирану, регионалну конференцију о развојним пројектима Града Добоја и санирању штета од катастрофалне поплаве.

 

Глас Регије

Повезане вијести: