http://pdp.rs.ba/drzavnoj-kasi-nema-ni-marke/

Влади Републике Српске више нико не жели да позајми паре, поручују из Партије демократског прогреса. Након што је, први пут, Владина аукција трезорских записа доживјела неуспјех на Бањалучкој берзи, у ПДП-у тврде да је то јасан доказ да у државној каси нема ни марке.

Од планираних 20, банкари су јуче пристали да на мјесец дана ,Влади посуде само 13 милиона марака.

“И поред толике ликвидности банке нису хтјеле дати кредит Влади РС од 20 милиона КМ. На 30 дана рок доспјећа и уз тако високу каматну стопу од 2,7 одсто. Ово најбоље осликава стање у којем се налази Буџет”, рекао је Мирослав Брчкало, шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС.

Први дјелимични неуспјех аукције трезорски записа министар финансија Зоран Тегелтија данас није хтио да коментарише. Умјесто њега на питања новинара одговара само министар рада Миленко Савановић. Признаје да стање у државној каси и није баш сјајно.То је проузроковало и бројна кашњења борачких накнада, подстицаја и субвенција.

“Ти приливи нису у неком жељеном облику да би та динамика била задовољена али Република ником није остала дужна нити ће остати дужна. Пар дана не значи ништа, седмица, десет дана али имајте и то у виду колико је оптерећен Буџет РС са свим оним шта носи на леђима. Са обзиром да ви имате јако битну улогу у јавности јер вашим информацијама се многима обликује свијест, рећи ћу још да овај народ мора више радити”, казао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Да се мора више радити и да је прошло вријеме преживљавања на кредит, тврде и економисти. Дјелимични неуспјех последње аукције трезорских записа, доказ је да је банкарски сектор држави већ позајмио превише пара. АТВ је прошле недјеље објавила да је због тога дошло и до значајног пораста каматних стопа. Док Федерација своје трезорске записе продаје по 0,5 одсто, задуживање Српске последњих годину дана три пута је поскупило.

“И прошли пут смо констатовали да ће банке мало опрезније излагати се кредитном ризику према јавном сектору прије свега према Буџету и сада се то потврдило. Банке све опрезније процјењују кредитне ризике па тако и онај према јавном сектору јер јавни сектор клијент који своје обавезе рефинансира углавном из нових задужења”, казао је економски аналитичар Срећко Богуновић.

Ситуацију би, објашњава Богуновић, могао да спасе нови кредитни аранжман са ММФ-ом уколико Влада пристане на реформе. Ипак, каже да ће трезорски записи недостајати Бањачкој берзи јер је то једина значајња активност која се на берзи дешава. Због стања у приврреди, улагање у акције предузећа у Српској скоро никоме није интересантно.

Повезане вијести: