http://pdp.rs.ba/dronjak-stanivukovic-skupstina-da-se-bavi-padom-nataliteta-odlaskom-mladih/

Савјет младих ПДП-а сматра да би Народна скупштина Републике Српске требало да у првих шест мјесеци сљедеће године одржи посебну сједницу на којој би разматрала проблем пада наталитета, али и великог броја радно и репродуктивно способних младих људи који напуштају Српску.

Предсједник Савјета младих ПДП-а Никола Дроњак оцијенио је да пад броја становника и одлазак високообразованих младих људи није само политичко питање, него проблем о којем би требало да се заузме шира академска заједница и цивилно друштво.

“То је суштинско национално и државно питање, те ћемо путем клуба посланика ПДП-а у Народој скупштини иницирати сазивање посебне сједнице и тражити од Владе Српске да максимално озбиљно схвати ово питање, које је важно за опстанак Републике Српске”, рекао је Дроњак на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је позвао Владу Српске да се кроз Савјет за демографску политику активније укључи у ову проблематику како би се нашли разлози оваквог стања, али и рјешења која би спријечила њен даљи развој.

“Разматрање теме демографске политике и статуса младих у Републици Српској је одлична прилика да се власт и опозиција уједине и да конструктивним приједлозима унаприједе ову ситуацију”, рекао је Дроњак.

Предсједник Савјета младих Градског одбора ПДП-а Бањалука Драшко Станивуковић сматра да би градске власти требало да много више средстава издвајају за рјешавање проблема младих и пронаталитетну политику.

“Фонд за политичке партије, које већ двије деценије Бањалуку воде у суноврат, је 350.000 КМ, док се за пронаталитетну политику издваја свега 30.000 КМ”, рекао је Станивуковић.

Осим тога, додао је он, у буџету града је 2,8 милиона КМ намијењено за разне стручне услуге, док се за запошљавање и самозапошљавање издваја 800.000 КМ.

ПДП