http://pdp.rs.ba/dodikov-svijet-nerada-korupcije-nije-nas/

У Републици Српској се и након референдума и локалних избора политичке тензије не спуштају. Посљедњи сукоб на релацији власт – Савез за промјене избио је због најаве предсједника Републике Српске и лидера СНСД-а о прављењу црне књиге у којој ће се наћи политички неистомишљеници. СзП је иступ осудио, најавио прекид сарадње с предсједником Републике Српске и СНСД-ом, но да ли ће то резултовати промјеном политичког курса Милорада Додика?

– Ма, нема промјена, то је јасно. Радио је он то и прије, само што је то сада јавно објавио. И колико год сада покушавао да изазове амнезију код грађана Републике Српске, то не пролази. Живимо у 21. вијеку, све остаје забиљежено и то је једна класична одмазда, и то не против СДС-а, НДП-а и ПДП-а, већ против свих политичких неистомишљеника који нису у његовом окружењу, који нису из његове странке и то је порука да ће он наставити да проводи још жешће диктаторску политику примјерену аутократским режимима.

(Не)здрава конкуренција

То је порука свима који нису из миљеа из којег он долази. Смијешно је да сада тврди да то није рекао. Али, то је право лице Милорада Додика. То је он. И све што сада ради је фарса. И заједничка сједница Владе с начелницима из источног дијела Републике Српске и посјете појединим општинама и најава да ће министри радити по терену. Он ће истовремено наставити да ради као што је и до сада радио. Он је подијелио Република Српска, он системски уништава РС. Он својим дјеловањем урушава Републику Српску и једино је то што системски ради, правећи јој највећу штету. Ми смо реаговали и наставићемо да реагујемо, јер сматрамо да су то аномалије које треба зауставити.

То се може промијенити или на изборима или на неки други начин. То ће се промијенити оног тренутка када више не буде предсједник Републике Српске, односно битан политички фактор. И он је свјестан тога, без обзира на изборни резултат који и није толико тријумфалан колико се жели представити, јер је резултат околности под којима су избори проведени.

Зато је Додик и одлучио да иде у даљу радикализацију односа, јер је свјестан да само на бази стварања озбиљних криза и сукоба може политички опстајати.

С друге стране, ми ћемо учинити све да дође до политичке стабилизације прилика, прије свега унутар заједничких институција, јер уз политичку стабилност хоћемо да створимо такве услове да се такмичимо између ентитета, али и општина и градова у томе ко је бољи у привлачењу инвеститора, отварању нових радних мјеста, провођењу економских и социјалних реформи. А онда ћемо, на бази тих резултата, видјети ко је бољи.

Додик то добро зна и зато није за здраву конкуренцију већ за сукобе, свађе, ратове и кризе на бази којих може да опстане. Али на то ће, с ове стране, имати жесток одговор.

Посљедњи догађаји, након састанка лидера Савеза и одлуке о престанку комуникације с Додиком и његовим СНСД-ом, отворили су питање да ли је Савез јединствен, јер имали смо на сцени састанак градоначелника Бијељине са локалним СНСД-ом, у Костајници одлуку о формирању власти СДС-а и СНСД-а…

– Оно што се десило с Мићом Мићићем било је и неспретно и непотребно и мало чудно. И да не коментаришем. Десило се и вјероватно ће се сличне свари и убудуће дешавати. Овдје је најмање битно постоји ли Савез за промјене или нека врста савеза или уједињена опозиција колико је битно да имамо јаку опозицију. Ви када имате јаке опозиционе странке, најмањи је проблем како се то зове. Важно је да се она састоји од снажних странака.

И мислим да свака од ових странака, првенствено СДС, НДП и ПДП, унутар себе учине све што је потребно да из локалних избора и овог постизборног периода изађу снажније него су биле прије. Дакле, да свака странка направи своју унутрашњу анализу и да се мијења на бази властитих грешака.

Ми ћемо у ПДП-у учинити све да креирамо унутар опозиције такву врсту сарадње која ће нам омогућити да побиједимо на изборима 2018. године. Заиста је то неминовно, односно потребно је урадити ребрендинг опозиционог дјеловања. Али понављам, ако немате јаке опозиционе странке, џаба вама коалиција, џаба вама алијанса.

Зато је битно да имамо јак СДС, ПДП и НДП и да са другим политичким странкама креирамо договор, јер знамо да нас чека велика политичка борба. Морамо да знамо ко су нам кандидати за предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ, који су то људи који требају бити у Влади. Ко су људи који су спремни да се жртвују. Зато је битно добро се припремити и бити бескомпромисан у овој политичкој борби.

Ипак, у јавности се често чује да је од власти у Републици Српској само гора опозиција, која је стално корак иза власти и која се, умјесто да активно дјелује, константно брани од оптужби и доказује да није издајица националних интереса.

– Ми смо из ових избора изашли с подршком четврт милиона грађана Републике Српске. То није мало и то се не може занемарити. Нас подржава 250 хиљада грађана који су у нашим програмима препознали алтернативу.

С друге стране, владајући блок је подржало 340 хиљада грађана и мислим да је велики број њих подржао власт из неких других разлога, а не да награди добро владање власти. Добар дио њих је гласао и из страха што је за нас важан показатељ.

Ми у ПДП-у своје политике нећемо и не можемо мијењати. Оне су базиране на три кључна стуба: стабилизација политичких прилика, економске реформе и борба против корупције и криминала.

Модификована борба

И ПДП остаје досљедан својим политикама, али смо спремни да се прилагодимо другачијем начину комуницирања. Да будемо много оштрији, много јаснији и да будемо много ближи у представљању наших политика. То очекујемо и од осталих опозиционих странака, да се наметнемо као нека врста модификоване политичке борбе, што неће бити нимало једноставно.

Ми смо ушли у кампању прије које се неколико мјесеци причало о референдуму о Дану Републике Српске, о апелацији господина Бакира Изетбеговића, одлуци Уставног суда БиХ. Али, никада нећу прихватити оцјену да смо сви ми исти. Знам ја за те критике и појединих аналитичара и људи из невладиног сектора. И вјерујте, све те критике узимамо као нешто што је за нас корисно.

Али, нисмо исти као власт. Ми смо два потпуно друга свијета. Додиков свијет и свијет у којем ПДП жели да живи су супротстављени модели функционисања Републике Српске. Он је за систем у којем владају нерад, неред, корупција и криминал, ми смо за систем у којем владају ред, рад и одговорност.

Повезане вијести:

ПДП РС