http://pdp.rs.ba/dodik-zaprijetio-igoru-tsrnatku-trazhi/

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић и представници осталих странака Савез за промјене осудили су данашњу изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика којом је упутио озбиљне пријетње потпредсједнику ПДП-а Игору Црнатку.

“Додик је упутио врло озбиљне пријетње Црнатку. Освета коју је најавио може се тумачити ликвидацијом високих функционера, посебно Игора Црнатка, министра иностраних послова БиХ”, изјавио је Бореновић.

Након хитног састанка посланика партија које чине Савез за промјене, Бореновић је рекао да Додикова изјава о освети представља “директно угрожавање безбједности Црнатка и његове породице”, због чега су упутили допис министру унутрашњих послова Републике Српске и републичком јавном тужиоцу да дјелују у складу са чланом 169 Кривичног закона Републике Српске, који говори о угрожавању безбједности.

Он је додао да очекује да правосудне институције Републике Српске дјелују у складу са законом и да озбиљно испитају наводе које је на данашњој конференцији за новинаре саопштио предсједник Републике Српске.

Бореновић је рекао да је разговарао са Црнатком, који се тренутно налази у Бриселу, и који је најавио да ће по повратку “поднијети кривичну пријаву против Додика и тражити да се ствари истјерају на чистац”.

„Рекао је да се не боји, али да озбиљно схвата Додикове пријетње. Ово је непримјерено и срамотно позивање на линч политичких неистомишљеника“, рекао је Бореновић.

Шеф посланичког клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица рекао је да ова странка осуђује све пријетње које су упућене Црнатку.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да су сви грађани једнаки пред законом, без обзира на њихов положај, позицију и обављање јавне функције.

“Истрага која се спроводи у ‘Павловић банци’ може бити коментарисана само у том смислу”, рекао је Чавић и додао да та банка не спада у ред банака са великим ризиком, јер је она мала и добро стојећа банка на коју истрага не би требало да има никакав утицај.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је министар иностраних послова БиХ и потпредсједник ПДП Игор Црнадак током боравка у Америци искључиво тражио да се против њега поведе широка, велика истрага и прогон који би требало да га онемогући да било шта ради.

“То није политички захтјев. То сматрам лично и опростити нећу”, рекао је Додик и додао да ће радити по моту: “Освета се сервира хладна, никада врућа”.