http://pdp.rs.ba/dodik-treba-da-se-izvini-gra-anima-srpske/

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да је подјела општина у Републици Српској од Милорада Додика на „наше и њихове“ односно на општине у којима је на власти СНСД или Савез за промјене – недопустива. Од Додика тражи извињење због такве изјаве, а од функционера СНСД-а да се ограде од исте изјаве.

„Предсједник Републике Српске требало би да има једнак однос према свим грађанима Републике Српске и да буде фактор јединства, а не подјеле што је елементарна политичка култура, али и обавеза предсједника“, сматра српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

За Иванића су непримјерене и „црне листе“ неподобних, јер и то води ка подјели али и сукобу у Српској. „Очекујем да ће се представници власти у Српској извинити грађанима због тих изјава. Како очекивати нормалну сарадњу са људима који пријете неистомишљеницима и желе да кажњавају грађане само зато што имају другачије политичке погледе?

То је дно дна које не смије да се деси“, каже Иванић и позива све институције, а посебно СНСД да се ограде од текстова и изјава Рајка Васића.

Он пријети људима смрћу и исмијава се и изиграва са људима који су страдали у атентату. То је толико ниско и јадно и заслужује осуду свих“, сматра Иванић.

Константне оптужбе на рачун Савеза за промјене за наводну издају Републике Српске у Заједничким институцијама БиХ за Младена Иванића су неосноване лажи. Он подсјећа да је СНСД више од деценије био дио власти са СДА и јако добро сарађивао тада, као што сарађује и сада са Бакиром Изетбеговићем.

„Савез за промјене заступа интересе Републке Српске и постиже конкретне резултате. Отворили смо извоз меса у Турску, спријечили забрану извоза воћа и поврћа у Русију. Захваљујући Савезу за промјене снизили смо цијене услуга телеком-оператера, а ускоро ће да појефтине и лијекови. То су конкретне ствари од којих корист имају грађани“, подсјећа Иванић.

Иванић подсјећа и да ниједна нова институција на нивоу БиХ није формирана за вријеме мандата Савеза за промјене, већ су их наслиједили од СНСД-а, те да све институције, укључујући и Централну банку и пођелу њене добити, функционишу на принципу који је установљен за вријеме владавине СНСД-а.

„Све то добро знају у СНСД-у, али не престају да спинују јавност лажима и чак јавно признају да им је циљ `мрцварење` кадрова Савеза за промјене у Зајдничким институцијама БиХ. Из тога се може закључити да је интерес СНСД-а да нас `мрцвари`, како би они дошли на власт на нивоу БиХ. Њих то занима, а не интерес Републике Српске“, тврди Иванић и поручује да ће Савез за промјене наставити да ради као до сада у интересу Републике Српске и њених грађана.

Иванић истиче да је понашање СНСД-а морало да доведе до реакције Савеза за промјене, а да ли је најава прекида комуникације са Милорадом Додиком и СНСД-ом најпаметније рјешење, показаће вријеме.

Ипак додаје да Савез за промјене неће бојкотовати ствари и догађаје важне за Српску и српски народ, као што је обиљежавање Дана Републике Српске.

Повезане вијести: