http://pdp.rs.ba/dodik-i-tsvijanovi-eva-izmishlaju-prob/

Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер ПДП Младен Иванић тврди да су предсједник РС Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић потпуно обрнули његову тезу о механизму координације у БиХ како би изазвали лажни проблем у политичком животу и скренули пажњу са правог проблема у Републици Српској – криминала и лоповлука у њиховом окружењу.

-Изјаве Додика и Цвијановићеве да ја желим да преузмем надлежност у овој области су потпуна злоупотреба тезе. Република Српска и ентитети уопште нису били тема мог приједлога о једноставнијем механизму координације. Ја сам говорио искључиво о кантонима у Федерацији БиХ и потреби да се Предсједништву БиХ или Савјету министара БиХ омогући да реагују зато што сваки од десет кантона у ФБиХ има могућност да, кад год им то падне на памет, блокирају европски пут БиХ – каже Иванић.

Он објашњава да проблем ентитета у механизму координације у БиХ никада није постојао. Другим ријечима, ако Република Српска одлучи да је против неке одлуке сви органи то морају да прихвате и додаје да Предсједништво никада није имало, нити ће имати намјеру да доноси одлуке супротне одлукама ентитета.

-Ако Додик и Цвијановићева желе Републику Српску да сведу на ниво једног од кантона, то је онда већ њихов проблем. Они измишљају политичке проблеме и увлаче Републику Српску у причу која се ње не тиче. Међутим, ја им никада нећу допустити да Републику Српску и кантон изједначе – каже Иванић.

Иванић тврди да Додик врло добро зна да он, као предсједавајући Предсједништва БиХ, нема намјеру да преузме ентитетску надлежност, већ да је предсједнику и премијерки РС сада ова прича добродошла како се Република Српска не би бавила темама о лоповлуку и криминалу њихових пријатеља.

-Ако Додик и Цвијановићева заиста толико брину о Републици Српској, онда нека се одмах заложе да се хитно ријеше случајеви као што су „Бирач“, „Балкан Инвестмент банка“, „Бобар банка“, Робна кућа „Боска“… Нека Додик јавно позове пријатеље и савјетнике Милу Радишића и Драгана Вучетића да се врате у Републику Српску, чиме ће показати да поштују њене институције – наглашава Иванић.

Умјесто конкретних потеза, каже Иванић, Додик и Цвијановићева ће у мјесецима који долазе измишљати непостојеће проблеме како би скренули пажњу са очигледног лоповлука и криминала.

-Ове афере предуго трају. Очигледно је да су Додик и Цвијановићева дужни људима који су умијешани у њих и да Република Српска, док су они на власти, неће урадити ништа да се бори против криминала и корупције. За Републику Српску нема веће штете од оне коју су направили Додик и његова екипа, али је сад, умјесто да се тиме бавимо, лакше измишљати политичке приче које су чиста лаж – каже Иванић.