http://pdp.rs.ba/djokic-partiju-iz-socijalisticke-treba-preimenovati-u-kapitalisticku/

Ми нисмо напустили засједање, напротив ми смо јуче итекако учествовали у раду Народне скупштине Републике Српске покушавајући само у једном а то је да убиједимо владајуће да један катастрофалан закон о концесијама, који је системски важан закон повуку из процедуре јер нису га доставили на вријеме, казао је за Вијести.ба предсједник клуба ПДП-а у НСРС.

„У нормалним парламентима он прође и три читања а нама су доставили приједлог закона неких двадесетак сати прије саме сједнице, што одмах пали неки аларм да ту нешто није уреду. Када смо прочитали видјели смо да се ради о заштити неких потенцијалних инвеститора, садашњих и будућих а не о заштити јавних добара Републике Српске“, рекао је Брчкало.

Посебно на што смо упозоравали, додаје Брчкало, и шта је апсурдно у свему томе да предсједник Социјалистичке партије који је ресорни министар, господин Петар Ђокић, као социјалиста штити уствари стране инвеститоре а не штити јавно добро РС-а.

„Ја сам им рекао, они нису социјалистичка партија него треба да се преименују у капиталистичку партију, јер узимају од оних који немају да би дали онима који имају. Својевремено је исти тај министар одузео 40 хиљада загарантованих пензија борцима ВРС, а у просјеку им је смањио пензије за неких 200 КМ, па према томе апсурдно је да социјалисти који би се требали залагати за тај слој становништва уствари се залажу за неке инвеститоре. Међутим они су то зацртали и нису хтјели одустати иако је било јаких аргумената и тешких оптужби од стране посланика упућених према ресорном министру“, казао је Брчкало.

„Нису га чак ни његови посланици успјели одвратити од тих ствари а остали су ћутали и чекали да се што прије заврши та тачка, а њему није било пријатно да чује све те оптужбе које су му рекле колеге“, додао је Брчкало.

Он се осврно и на нова задужења која прате РС, те казао да су и она дошла по хитном поступку, што значи да се избјегава јавност.

„Сама одлука о гаранцијама које ће Република Српска дати у износу од 750 милиона КМ је више него све што је до сада дала Република Српска, без икаквих појединачних одлука, само могућношћу да се појаве нове малверизације као што је било у случају фирме „Никола Тесла“ и чувеног инвеститора Драгана Вучетића за којег су гарантовали па оштетили буџет РС-а, без икаквих појединачних одлука као нека врста награде неким губиташима којима ће они кроз те гаранције крпити неке њихове рупе, без икакве визије и стратегије“, рекао је Брчкало за Вијести.ба

Ту су, додао је Брчало, још двије одлуке које су такође дискутабилне о чему ћемо говорити наредних дана, а то су кредит за реструктуирање Жељезница и кредит за изградњу аутопута који ће бити много скупљи него што је првобитно речено.

„Владајући ће само у једном дану оптеретити буџет РС-а за неких милијарду и 250 милона са каматама које ће се плаћати на та задужења“, рекао је Бркчало.

Он сматра да у РС-у постоје два потпуно супростављена концепта.

„Један је овај њихов који се базира на хроничној неликвидности и константним задужењима којима се покушавају закрпити рупе, други је који ми заговарамо, а то је да се престане са задуживањима јер су она досегла неслућене размјере и да се направи репрограм постојећих обавеза а средства која ће се на тај начин уштедити гурну у реални сектор, привреду и у стварање нових вриједности како би се могла оживјети привреда, и то ће се прије или касније морати десити, само је питање дана кад ћемо се морати рестартовати, кренути од нуле, односно подвући црту и рећи да овако више не може“, закључио је Брчкало.

Повезане вијести:

ПДП